Hoe is het nu met Lineke Maat, winnaar Bakhuis-Woltersprijs 2021?

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Daarom zoeken we deze maand alle Bakhuis-Woltersprijswinnaars van de afgelopen jaren op. Hoe gaat het nu met ze nadat ze de prijs hebben gewonnen? Deze week: Lineke Maat, de winnaar van de Bakhuis-Woltersprijs 2021.

Bakhuis-Woltersprijs Lineke Maat

De Bakhuis-Woltersprijs is een onderscheiding bedacht door Provinciale Staten Utrecht. Deze prijs is voor een persoon die zich inzet voor de maatschappij en voor vrouwenemancipatie in het bijzonder.

We hebben je al een tijdje niet meer gesproken. Hoe gaat het nu met je?

“Goed hoor! Ik kreeg de prijs voor mijn inzet bij Taal Doet Meer, de organisatie die sinds de jaren ’80 zich inzet voor taalvaardigheid en participatie van Utrechters. Wat begon als een project voor vrouwen, groeide uit tot een stichting met meer dan 1000 vrijwilligers. Vrouwen en meisjes blijven binnen de organisatie een speerpunt. Zelf heb ik inmiddels een andere baan, nu in de informele zorg. Ik vind het nog altijd een voorrecht om met mensen te werken die zich om niet voor een ander inzetten. En het mooie is, de inzet verrijkt ook het leven van vrijwilligers zelf. Het vergroot je wereld.”

Is je bijdrage aan vrouwenemancipatie veranderd sinds je de Bakhuis-Woltersprijs hebt gewonnen?

"De organisatie waar ik nu voor werk zet zich in voor mantelzorgers. Je ziet dat nog altijd meer vrouwen dan mannen mantelzorger zijn en dat zij gemiddeld meer tijd besteden aan deze zorgtaken. Het is dus belangrijk dat we extra aandacht hebben voor de behoeften en belangen van deze vrouwen: wat hebben zij nodig om mantelzorgtaken vol te kunnen houden? Bij vrouwen met een migratieachtergrond zie je extra druk. Met mijn collega’s zet ik me in om deze groep beter te bereiken en samen aan oplossingen te werken."

Wat heeft de Bakhuis-Woltersprijs jou gebracht de afgelopen tijd? 

“Ik denk dat de prijs me gestimuleerd heeft en misschien ook extra oog heeft gegeven voor emancipatie. De afgelopen 3 maanden had ik een sabbatical. Ik heb in die periode onder andere gewerkt met vrouwen in de binnenlanden van Suriname. Zij maken tassen en andere artikelen van bananenvezel en verkopen dit, waardoor zij hun zelfstandigheid vergroten. Het is een verrijking met hen te werken, zeker omdat de omstandigheden daar echt anders zijn dan hier. Deze vrouwen wonen bijvoorbeeld ver in de binnenlanden aan de Surinamerivier, in dorpen die alleen per boot bereikbaar zijn. De energie en wilskracht van deze vrouwen is echt motiverend.”

Bakhuis-Woltersprijs Lineke Maat 2

De Bakhuis-Woltersprijs is in de afgelopen jaren gegroeid en doorontwikkeld. Zo hebben Provinciale Staten besloten een geldbedrag toe te voegen aan de prijs. 10.000 euro voor de winnaar en 5.000 euro voor de twee genomineerden. 

Hoe kan zo’n geldprijs vrouwenemancipatie helpen volgens jou?

“Waardering doe je niet alleen met geld, maar het kan wel net even het verschil maken. Zo zijn er regelmatig goede initiatieven die niet geborgd kunnen worden omdat er beperkte financiering is. Zo verdwijnen projecten die goede impact hebben na korte tijd weer, waarna iemand anders een vergelijkbaar initiatief een aantal jaren later weer opstart. Het zou mooi zijn als de Bakhuis-Woltersprijs zou kunnen bijdragen aan extra oog hiervoor. Sommige projecten hebben net een extra zetje nodig om voor vrouwen blijvend verschil te kunnen maken.”

Bakhuis Wolters Prijs 2021: Lineke Maat.

De eerstvolgende Bakhuis-Woltersprijs is in 2027. Meer informatie over de Bakhuis-Woltersprijs vind je op www.bakhuiswoltersprijs.nl.

Heb je vragen over de Bakhuis-Woltersprijs dan kun je contact opnemen met Roel Breet, communicatieadviseur griffie Provinciale Staten
roel.breet@provincie-utrecht.nl
06 43 24 64 02