Op 8 maart was het Internationale Vrouwendag. Daarom zoeken we deze maand alle Bakhuis-Woltersprijswinnaars van de afgelopen jaren op. Hoe gaat het nu met ze nadat ze de prijs hebben gewonnen? Deze week: Soha Surour.

Hoe gaat het nu met je, nadat je drie jaar geleden de Bakhuis-Woltersprijs mocht winnen?
“Het is een inspirerende en bewogen tijd geweest sinds ons laatste gesprek. Sinds augustus werk ik als teamleider bij de Ithaka Internationale Schakelklassen in Utrecht, waar ik samen met collega’s en leerlingen werk aan een sterke basis voor nieuwkomers. Ik ben enorm blij dat It’s My Child als stichting is gestopt en nu als een beweging wordt gezien. Scholen zoals de Taalschool Utrecht en Ithaka werken hier nog steeds mee verder, en nieuwe ouders nemen het gedachtegoed over: we zijn hier voor onze kinderen, maar ook voor elkaar—als gelijkwaardige partners van scholen.”
Is je bijdrage aan vrouwenemancipatie veranderd sinds je de Bakhuis-Woltersprijs hebt gewonnen?
“Mijn bijdrage aan de empowerment van nieuwkomers is sinds de Bakhuis-Woltersprijs alleen maar gegroeid. De prijs gaf niet alleen erkenning, maar ook de kans om It’s My Child als beweging verder uit te bouwen. Steeds meer ouders nemen zelf de verantwoordelijkheid, niet als vervangers van mij, maar als eigenaren van het idee. Dit geeft mij ook ruimte om na te denken over mijn volgende stap: hoe kan ik op nog meer scholen van nieuwkomers ondersteuning bieden en een eye-opener zijn? Hoe zorgen we ervoor dat we elk kind als uniek individu zien, terwijl we hen tegelijkertijd begeleiden naar volwassenheid in hun nieuwe land?”
Wat heeft de Bakhuis-Woltersprijs jou gebracht de afgelopen tijd?
“De Bakhuis-Woltersprijs heeft me veel gebracht: nieuwe kansen, netwerken en een bredere impact. Het heeft me gesterkt in mijn missie om nieuwkomers te ondersteunen en scholen bewuster te maken van de kracht van ouderbetrokkenheid. Ik voel dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging—een manier om op een bredere schaal scholen en nieuwkomerskinderen te ondersteunen."
Vanaf volgend jaar wordt er 20.000 euro aan prijzengeld uitgekeerd aan de Bakhuis-Woltersprijs.
Wat betekent de toevoeging van een geldprijs voor de nieuwe winnaars en genomineerden?
“Dat de prijs nu een geldbedrag heeft, is een geweldige ontwikkeling. Voor veel initiatieven is financiering een uitdaging. Met dit geld kunnen projecten groeien, kunnen nieuwkomers beter ondersteund worden en kunnen scholen investeren in structurele samenwerkingen met ouders. Het is niet alleen een erkenning, maar een concrete stap naar meer gelijke kansen en een betere toekomst voor nieuwkomerskinderen en hun gezinnen.”
Heb je vragen over de Bakhuis-Woltersprijs dan kun je contact opnemen met Roel Breet, communicatieadviseur griffie Provinciale Staten
roel.breet@provincie-utrecht.nl
06 43 24 64 02