Provinciaal projectbesluit

De provincie kan besluiten om een project uit te voeren dat belangrijk is voor de provincie. Denk daarbij aan het uitbreiden van provinciale wegen of het plaatsen van windmolens. Een deel van de regels uit een projectbesluit komt in het omgevingsplan van de gemeente terecht. Andere regels gelden als een soort vergunningvoorschriften bij de uitvoering van het projectbesluit van de provincie.

Wat is een projectbesluit?

Een projectbesluit lijkt op een inpassingsplan, maar wordt op provinciaal niveau vastgesteld. Het bevat regels die nodig zijn om vergunningen te krijgen. Regels uit een projectbesluit kunnen ook automatisch in het omgevingsplan van de gemeente worden opgenomen, waardoor de provincie gemeentelijke regels kan aanpassen.

Fasen van een projectbesluit

Een projectbesluit doorloopt verschillende stappen:

  1. Kennisgeving van het voornemen & participatie
    De provincie geeft aan welk ruimtelijk probleem zij wil aanpakken en start met onderzoek. Belanghebbenden kunnen hun ideeën en oplossingen aandragen.
  2. Verkenning 
    In de verkennende fase wordt onderzoek gedaan naar zaken als haalbaarheid, alternatieven en oplossingen. In deze fase vindt ook participatie plaats.
  3. Voorkeursbeslissing (optioneel)
  4. Opstellen van het ontwerp-projectbesluit
    Het ontwerp bevat de details van het plan en de voorgestelde maatregelen. Dit ontwerp wordt ter inzage gelegd. Het ontwerp ligt 6 weken ter inzage. Iedereen kan zijn of haar zienswijze indienen. Dit proces zorgt voor participatie en transparantie, en helpt de besluitvorming verbeteren.
  5. Vaststelling van het projectbesluit
    Na het verwerken van de zienswijzen stelt de provincie het projectbesluit vast. Dit wordt gepubliceerd op de website van de provincie, Omgevingsloket.nl en in de Staatscourant.
  6. Publicatie en uitvoering
    Na publicatie kan tegen het besluit beroep worden ingesteld. Daarna kan het project worden uitgevoerd.

Mogelijk wil de provincie een specifieke keuze maken over de gewenste oplossing. Hiervoor wordt dan een procedure doorlopen. Onderdeel van de voorkeursbeslissing kan het ontwerp zijn van een projectbesluit. U vindt de voorkeursbeslissing op de website van de provincie en op Omgevingsloket.nl. U heeft 6 weken de tijd om te reageren op de voorkeursbeslissing.

Inzageprocedure

Tijdens de inzageperiode kunt u het ontwerp-projectbesluit inzien en reageren. De provincie maakt de start van deze periode bekend via:

  • De website van de provincie
  • Omgevingsloket.nl
  • Publicaties in de Staatscourant

Het ontwerp kunt u inzien:

  • Op de website van de provincie
  • Op Omgevingsloket.nl
  • In het provinciehuis (ook buiten kantooruren, op afspraak).

Zienswijze indienen

U kunt een zienswijze schriftelijk of mondeling indienen bij:

Provincie Utrecht
Postbus 80300, 3508 TH Utrecht
E-mail: info@provincie-utrecht.nl
Telefoon: 030-2589111

In de bekendmaking van een specifiek projectbesluit staat ook vermeld op welke wijze u kunt reageren.

Termijnen en rechtsmiddelen

  • Zienswijzen indienen: Binnen 6 weken na de start van de inzageperiode.
  • Vaststelling projectbesluit: De provincie streeft ernaar om het projectbesluit binnen 12 weken na het einde van de inzageperiode vast te stellen. Dit kan echter in sommige gevallen later zijn.
  • Beroep: U kunt binnen 6 weken na publicatie van het projectbesluit beroep instellen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Privacy en AVG

De provincie behandelt persoonsgegevens zorgvuldig en volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Uw gegevens worden alleen gebruikt voor het verwerken van uw aanvraag of melding en niet langer bewaard dan nodig is. Heeft u vragen over uw gegevens, neem dan contact op met de provincie.

Wet- en regelgeving