Cultuur en Erfgoed
Status: Aanvraagperiode open
Aanvraagperiode: -
Op 3 juni 2020 hebben Provinciale Staten het cultuur- en erfgoedprogramma provincie Utrecht 2020-2023 'Voor Jong en Altijd' vastgesteld. De provincie wil zich inzetten voor het versterken van de culturele infrastructuur en het behouden, benutten en beleven van cultureel erfgoed. De provincie heeft hiervoor een uitvoeringsverordening vastgesteld om projecten die hieraan bijdrage te realiseren op het gebied van:
- innovatie en toegankelijkheid van bibliotheken;
- talentontwikkeling van professionele makers;
- regionale museale samenwerking beeldende kunst;
- versterken van de kwaliteit van de leefomgeving door middel van cultuur en erfgoed;
- het vergroten van het publieksbereik van Utrechs erfgoed;
- het versterken van de Utrechse streek- en kasteelmusea;
- het zichtbaar en beleefbaar maken van de Neder Germaanse Limes.
Lees voor het indienen van uw aanvraag de specificaties per onderdeel in de uitvoeringsverordening cultuur en erfgoed.
Subsidie kan worden aangevraagd door een gemeente in de provincie Utrecht of een non-profit organisatie of samenwerkingsverbanden tussen cultuur en erfgoedinstellingen en diverse partijen. Check voor details de subsidieregeling cultuur en erfgoed.
Subsidie kan worden aangevraagd voor:
-
innovatie of toegankelijkheid van openbare bibliotheken, ten behoeve van de maatschappelijke bibliotheek zoals beschreven in de provinciale bibliotheekvisie ‘Samen bouwen aan de maatschappelijke bibliotheek' en in het cultuur- en erfgoedprogramma ‘Voor Jong en Altijd’;
-
stimuleren en faciliteren van talentontwikkeling voor professionele makers in de culturele sector;
-
stimuleren en faciliteren van talentontwikkeling voor professionele makers in de culturele sector;
-
ontwerpend onderzoek gericht op de inzet van cultuurhistorische en archeologische waarden als dragers en aanjagers van omgevingskwaliteit en als inspiratiebron bijgebiedsontwikkeling. Cultuurhistorische en archeologische waardenkaarten en de daaraan gekoppelde gegevensbestanden. Onderzoek in het voortraject van projecten die mede namens de provincie Utrecht worden ingediend ten behoeve van opneming in een uitvoeringsprogramma van de Erfgoed Deal;
-
publieksbereik in de erfgoedsector, nl. activiteiten die collecties van Utrechtse erfgoedinstellingen op een vernieuwende manier zichtbaar en beleefbaar maken.
-
het versterken van de Utrechse streek- en kasteelmusea;
-
het zichtbaar en beleefbaar maken van de Neder Germaanse Limes.
1. Subsidie wordt alleen verstrekt als:
- Het project naar het oordeel van het college voldoende bijdraagt aan de beleidsdoelen zoals geformuleerd in het beleidsprogramma cultuur en erfgoed 2020-2023;
- Voor hetzelfde project niet reeds subsidie is verstrekt door gedeputeerde staten;
- Het project financieel haalbaar is;
- Het project in aanmerking komt voor bekostiging in het kader van een provinciaal gebiedsprogramma.
Aanvragen voor subsidie kunnen doorlopend worden ingediend, na voorafgaande afstemming met een beleidsmedewerker van de beleidsclusters cultuur en erfgoed van de provincie Utrecht.
2. Bij de aanvraag wordt in ieder geval een projectplan verstrekt. Het projectplan bevat de volgende gegevens: een begroting waarin wordt omschreven welke investering door de aanvrager zelf wordt gedaan en welke bijdrage gevraagd wordt van de provincie; en een plan van aanpak waarin wordt omschreven wat gerealiseerd wordt en op welke wijze, wat het tijdspad is en wie de samenwerkingspartners zijn.
- Voor activiteiten met betrekking tot festivals bedraagt de subsidie 100 procent van de subsidiabele kosten met een maximum van 50.000.
- Voor activiteiten die gericht zijn op de innovatie of toegankelijkheid van de openbare bibliotheken bedraagt de subsidie maximaal 185.000 voor 2020.
- Voor activiteiten met betrekking tot talentontwikkeling van professionele makers, activiteiten met betrekking tot deskundigheidsbevordering en activiteiten gericht op publieksbereik bedraagt de subsidie maximaal 50 procent van de subsidiabele kosten tot maximaal het tekort op de begroting van het project.
- Voor activiteiten gericht op historisch of ontwerpend onderzoek gericht op de inzet van cultuurhistorische en archeologische waarden als dragers en aanjagers van omgevingskwaliteit en als inspiratiebron bij gebiedsontwikkeling bedraagt de subsidie maximaal 50 procent van de subsidiabele kosten tot maximaal het tekort op de begroting van het project met een maximum van 50.000 euro per project of activiteit. Het is mogelijk om een (digitale) publiekstoepassing te laten maken op basis van cultuurhistorisch onderzoek. Het subsidiebedrag kan hiervoor met maximaal 10 procent worden verhoogd, tot ten hoogste 50 procent van de subsidiabele kosten.
- Voor activiteiten gericht op cultuurhistorische en archeologische waardenkaarten en de daaraan gekoppelde gegevensbestanden bedraagt de subsidie maximaal 50 procent van de subsidiabele kosten tot maximaal het tekort op de begroting van het project met een maximum van 50.000 euro per project of activiteit. Het is mogelijk om een (digitale) publiekstoepassing te laten maken op basis van ontwikkelde cultuurhistorische waardenkaarten. Het subsidiebedrag kan hiervoor met maximaal 5 procent worden verhoogd, tot ten hoogste 50 procent van de subsidiabele kosten.
- Onderzoek in het voortraject van projecten die mede namens de provincie Utrecht worden ingediend ten behoeve van opneming in een uitvoeringsprogramma van de Erfgoed Deal, bedraagt de subsidie maximaal 50 procent van de subsidiabele kosten tot maximaal het tekort op de begroting van het project met een maximum van 50.000 euro per project of activiteit.
In de subsidieregeling cultuur en erfgoed zijn criteria opgenomen per onderdeel van de verordening. Lees hiervoor Subsidieregeling cultuur en erfgoed goed door.
Voor vragen neem contact op met: cultuur@provincie-utrecht.nl