Mobiliteit
Status: Aanvraagperiode open
Aanvraagperiode: -
Op 14 juli 2020 is de Uitvoeringsverordening Mobiliteit vastgesteld. Op 14 december 2021 en op 20 december 2022 is hierop een besluit tot wijziging vastgesteld. Op grond van deze (gewijzigde) uitvoeringsverordening kunt u subsidie aanvragen voor activiteiten op het gebied van mobiliteit die bijdragen aan de uitvoeringsprogramma's voor fiets, verkeersveiligheid, openbaar vervoer (inclusief het programma doelgroepenvervoer, aanvullend openbaar vervoer en toegankelijkheid openbaar vervoer), infrastructuur en multimodale knooppunten.
Denk daarbij bijvoorbeeld aan het realiseren van doorfietsroutes, stallingsvoorzieningen voor fietsen, het veiliger maken van gemeentelijke infrastructuur, aanpassing van weginfrastructuur waardoor de doorstroming van openbaar vervoer of de toegankelijkheid van het openbaar vervoer verbetert en maatregelen die het openbaar vervoer en multimodale knooppunten aantrekkelijker maken voor de gebruiker.
Subsidie kan worden aangevraagd door:
- Fiets: wegbeheerders binnen de provincie Utrecht, eigenaren of beheerders van openbaar toegankelijke fietsvoorzieningen of rechtspersonen die deze realiseren of activiteiten willen uitvoeren die direct bijdragen aan de doelstellingen uit het Uitvoeringsprogramma fiets;
- Verkeersveiligheid: gemeenten of andere wegbeheerders, uitgezonderd Rijkswaterstaat, liggend in de provincie Utrecht;
- Openbaar vervoer (OV): wegbeheerders binnen en buiten de grenzen van provincie Utrecht;
- Knooppunten: gemeenten en waterschappen in de provincie Utrecht, gemeenten buiten de provincie Utrecht indien verbeteringen bijdragen aan bewoners of reizigers uit de provincie Utrecht, vervoerbedrijven die een knooppunt in eigendom hebben, de spoorwegbeheerder van het landelijk spoorwegennet;
- Doelgroepenvervoer: gemeenten;
- Aanvullend openbaar vervoer: gemeenten en organisaties die lokale vervoervormen aanbieden;
-
Goederenvervoer: wegbeheerders binnen de provincie Utrecht, samenwerkingsverbanden van organisaties die beogen efficiënte en duurzame stadsdistributie te introduceren in een stedelijke omgeving, verladers, transportbedrijven en logistieke dienstverleners;
- Toegankelijkheid openbaar vervoer: gemeenten.
Subsidie kan worden aangevraagd voor activiteiten die gericht zijn op de verbetering van verschillende activiteiten:
- Fiets: subsidie kan worden aangevraagd voor activiteiten gericht op het stimuleren van het gebruik van de fiets als vervoermiddel. Activiteiten bestaan uit infrastructurele maatregelen, verkenningen, quick wins, kennisontwikkeling, netwerken en profilering en (permanente) verkeerseducatie.
- Verkeersveiligheid: subsidie kan worden aangevraagd voor activiteiten die gericht zijn op het verbeteren van verkeersveilige infrastructuur.
- Openbaar Vervoer (OV): subsidie kan worden aangevraagd voor infrastructurele maatregelen gericht op een efficiëntere exploitatie van het OV en haltemaatregelen ter verbetering van de haltetoegankelijkheid.
- Goederenvervoer: subsidie kan worden aangevraagd voor verduurzaming van goederenvervoer door middel van efficiënte en duurzame stadsdistributie en voor activiteiten die gericht zijn op het verschuiven van goederenstromen van vervoer over de weg naar vervoer over water of spoor.
- Knooppunten: subsidie kan worden aangevraagd voor fysieke aanpassingen van een knooppunt gericht op de verbetering van de kwaliteit van een knooppunt en voor onderzoek en communicatie gericht op de ontwikkeling van generieke kennis over de toepassing van maatregelen ter vergroting van de kwaliteit van knooppunten.
- Doelgroepenvervoer: subsidie kan worden aangevraagd voor activiteiten om het doelgroepenvervoer beter te organiseren.
- Aanvullend openbaar vervoer: subsidie kan worden aangevraagd voor activiteiten om het doelgroepenvervoer en openbaar vervoer beter op elkaar aan te laten sluiten.
- Toegankelijkheid openbaar vervoer: subsidie kan worden aangevraagd voor activiteiten die het openbaar vervoer beter toegankelijk maken voor reizigers met een beperking.
Lees meer over de details en vereisten de verordening.
Subsidie wordt alleen verstrekt als de activiteiten aantoonbaar ten goede komen aan de door de provincie vastgestelde doelstellingen zoals omschreven in het Mobiliteitsprogramma 2019-2023, vastgelegd in het desbetreffende uitvoeringsprogramma fiets, verkeersveiligheid, openbaar vervoer (inclusief het programma doelgroepenvervoer, aanvullend openbaar vervoer en toegankelijkheid openbaar vervoer), goederenvervoer of multimodale knooppunten en de daarin benoemde actielijn waarvoor subsidie kan worden aangevraagd. Lees over de voorwaarden per uitvoeringsprogramma en actielijn de uitvoeringsverordening.
De hoogte van de subsidie bedraagt:
- Fiets: de volgende percentages van de subsidiabele kosten:
- Kwaliteitsverbetering Regionaal fietsnetwerk overige wegbeheerders: 65 procent voor een maatregel die een fietsknelpunt met hoge prioriteit oplost en 50 procent voor fietsknelpunten met lage prioriteit en overige fietsknelpunten.
- Verkenningen realisatie snelfietsroutes met prioriteit.
- Kunstwerken op een snelfietsroute: 90 procent;
- Overige fietsvoorzieningen op een snelfietsroute: 65 procent.
- Quick wins: 100 procent.
- Uitbreiden fietsvoorzieningen op/naar knooppunten:
- Fietsvoorzieningen bij bus- en tramhaltes: 100 procent;
- Planstudiekosten voor fietsparkeervoorzieningen bij treinstations: 60 procent;
- Investeringskosten voor fietsvoorzieningen op maaiveld of binnen een bestaande gebouwde fietsparkeervoorziening bij treinstations: 60 procent;
- Investeringskosten voor de realisatie van gebouwde fietsparkeervoorzieningen (kelder, in een gebouw, fietsflat) bij treinstations: 25 procent.
- Verbeteren voorzieningen last mile bij bedrijventerreinen: 90 procent.
- Kennisontwikkeling en slimme toepassingen: 90 procent.
- Netwerken en profilering: 90 procent.
- Stimuleren utilitair fietsgebruik: 90 procent.
- Stimuleren fietsgebruik specifieke doelgroepen: 90 procent.
- Verkeersveiligheid: maximaal 50 procent van de subsidiabele kosten tot een maximum van 400.000 euro.
- Openbaar vervoer (OV): 100 procent, met een maximum per project van 500.000 euro. Voor haltemaatregelen 100 procent, met een maximum per project van 500.000 euro. Meerdere losstaande haltes zijn niet afzonderlijk subsidiabel maar vormen samen één project.
- Knooppunten
Voor kleine projecten: 100 procent van de subsidiabele kosten, met een maximum van één aanvraag per knooppunt gedurende de looptijd van de regeling.
Voor middelgrote projecten: 200.000 euro aangevuld met 50 procent van de subsidiabele kosten voor de investering boven 200.000 euro, met een maximum van 350.000 euro per knooppunt gedurende de looptijd van de regeling.
Voor grote structuurinvesteringen: 350.000 euro aangevuld met 25 procent van de subsidiabele uitvoeringskosten boven de 500.000 euro met een maximum van 500.000 euro per knooppunt gedurende de looptijd van de regeling.
Voor onderzoeks- en communicatieprojecten: maximaal 50 procent van de subsidiabele kosten tot een maximum van 25.000 euro. - Doelgroepenvervoer: 50 procent van de subsidiabele kosten, met dien verstande dat de subsidie maximaal 50.000 euro per activiteit bedraagt.
- Aanvullend openbaar vervoer: 100 procent van de subsidiabele kosten, met dien verstande dat de subsidie maximaal 50.000 euro per activiteit bedraagt.
- Toegankelijkheid openbaar vervoer: 100 procent van de subsidiabele kosten, met dien verstande dat de subsidie maximaal 100.000 euro per activiteit bedraagt.
-
Goederenvervoer: 100 procent, met een maximum van 100.000 euro voor activiteiten die leiden tot efficiëntere en duurzamere stadsdistributie. Voor activiteiten die leiden tot het stimuleren van modal shift 100% met een maximum van 100.000 euro met dien verstande dat de totale beschikbare subsidie voor goederenvervoer maximaal 200.000 euro bedraagt.
Zie voor de aanvullende voorwaarden per onderdeel de artikelen bij 'hoogte van de subsidie' in de uitvoeringsverordening Mobiliteit.
Subsidieaanvragen kunnen jaarlijks van 1 januari tot en met 30 september worden ingediend. Voor twee thema’s gelden afwijkende termijnen.
Kwaliteitsverbetering Regionaal fietsnetwerk
Voor kwaliteitsverbetering Regionaal fietsnetwerk kunnen vanaf 1 januari 2021 subsidieaanvragen twee keer per kalenderjaar worden ingediend: van 15 januari tot en met 15 februari en van 15 juni tot en met 15 juli.
Ingediende aanvragen in deze periode worden op basis van criteria beoordeeld en gerangschikt (zie voor criteria de verordening art. 2.4).
Doelgroepenvervoer, Aanvullend openbaar vervoer en toegankelijkheid openbaar vervoer
Voor Doelgroepenvervoer, Aanvullend openbaar vervoer en toegankelijkheid openbaar vervoer kunnen aanvragen doorlopend worden ingediend. In 2023 kunnen aanvragen uiterlijk tot 1 november 2023 worden ingediend. Zie voor subsidieplafonds artikel 6.7 van de uitvoeringsverordening Mobiliteit.
Het Mobiliteitsprogramma 2019-2023 en de genoemde uitvoeringsprogramma's kunt u downloaden vanaf de provinciale website. Hier kunt u meer informatie vinden over de provinciale doelstellingen en voor welk type activiteiten de subsidieregeling bedoeld is.
Het verdient de aanbeveling om uw aanvraag vooraf te bespreken met een beleidsmedewerker van de provincie Utrecht. Stuur daarvoor, of voor andere vragen, een e-mail naar:
- Uitvoeringsprogramma Fiets: fiets@provincie-utrecht.nl
- Uitvoeringsprogramma Verkeersveiligheid: verkeersveiligheid@provincie-utrecht.nl
- Uitvoeringsprogramma Openbaar Vervoer (OV): roel.van.huet@provincie-utrecht.nl
-
Uitvoeringsprogramma Goederenvervoer: Goederenvervoer@provincie-utrecht.nl
- Uitvoeringsprogramma Knooppunten: ovknooppunten@provincie-utrecht.nl
- Programma Vernieuwen Doelgroepenvervoer, Aanvullend openbaar vervoer en Verbeteren toegankelijkheid openbaar vervoer: Regiotaxi@provincie-utrecht.nl