Veenbodems zijn weinig draagkrachtig en gevoelig voor bodemdaling. In veengebieden daalt hierdoor de bodem tot 1,5 centimeter per jaar. De mate van daling is afhankelijk van het bodemtype en het grondgebruik. Het westelijk deel van de provincie Utrecht bestaat grotendeels uit veenbodems. In het oosten bevindt het veen zich vooral in het Eemland. In totaal gaat het om 25% van de provincie. In deze veenweidegebieden is melkveehouderij het belangrijkste grondgebruik, naast natuur en bebouwing. Bodemdaling heeft op lange termijn gevolgen voor natuur, landschap, infrastructuur en grondgebruik.
Verhalen over bodemdaling
Snel naar
-
Video bodemdaling
In de polder van Groot Wilnis - Vinkeveen werken de provincie Utrecht met boeren, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Staatsbosbeheer aan het beperken van bodemdaling. Met onder andere onderwaterinfiltratie blijft de grondwaterstand op peil en kunnen melkveehouders blijven boeren. Waterschapsbestuurder Arjan van Rijn en melkveehouder Gijs van Eck lichten dit toe in de video van het Waterschap.
-
Melkveehouder over Kockengen Waterproof
Anthony Rietveld weet niet beter dan dat ieder jaar de bodem op zijn land een centimeter zakt. Hij is met andere boeren in het project Kockengen Waterproof gestapt en legde in mei waterinfiltratiebuizen aan. “Voor de toekomst van ons familiebedrijf en dat van de polder doe ik mee. Als we niets doen, dan gaat het land kapot en kunnen we stoppen met ons bedrijf.”
-
Interview melkveehouder Rick de Vor
Melkveehouder Rick de Vor uit Snelrewaard deed onderzoek naar boeren in landen over de hele wereld op veengrond, het afremmen van bodemdaling en mogelijke verdienmodellen. “Zo’n 8 hectare van ons land is veengrond. Daarom was ik benieuwd hoe boeren in andere landen omgaan met bodemdaling.”
-
Interview Veenweiden Innovatiecentrum (VIC)
Het Veenweiden Innovatiecentrum (VIC) in Zegveld krijgt dagelijks vragen over bodemdaling. Coördinator Erik Jansen: “Bodemdaling stelt inwoners, agrariërs en overheden voor flinke uitdagingen. Wij zoeken naar innovaties om de bodemdaling af te remmen."
Contact
Carla Bisseling, Programmamanager Bodemdaling
Telefoon: 06 18 30 06 20
E-mail: carla.bisseling@provincie-utrecht.nl