Cultuur- en erfgoededucatie is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Het helpt hen om belangrijke vaardigheden te leren, zoals creativiteit, veerkracht, kritisch denken, en samenwerken. Ook leren ze hoe ze met media om moeten gaan en hoe ze verschillen kunnen overbruggen. Deze vaardigheden zijn nodig om later goed mee te kunnen doen in de samenleving. Daarnaast helpt cultuur- en erfgoededucatie om kansenongelijkheid te verkleinen. Als kinderen leren om verbinding te maken met anderen en hun omgeving, begrijpen ze beter wat er om hen heen gebeurt.
Onze rol
Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht werken met ons samen om ons beleid uit te voeren. Zij organiseren activiteiten en programma's op basisscholen. Met het 'Cultuurprogramma' en 'Kunstmenu' leren kinderen meer over cultuur en erfgoed in hun omgeving. Ze ontdekken ook verschillende kunstvormen zoals theater, dans, literatuur, beeldende kunst, film, muziek en mediakunst. Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht geven ook advies en trainingen aan scholen, gemeenten en kunstencentra.
Op middelbare scholen helpt Kunst Centraal bij het aanbieden van cultuur- en erfgoededucatie. Ze geven advies aan docenten, bieden informatie over culturele mogelijkheden in de regio, leggen contacten met cultuur aanbieders, stimuleren kennisuitwisseling en bevorderen samenwerking tussen scholen en lokale instellingen.
Daarnaast is er extra aandacht voor het gespecialiseerd onderwijs, zodat ook kinderen op scholen in het (voortgezet) speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs cultuuronderwijs krijgen.
Uitgelicht
-
Klasse-Labs met het St. Bonifatiuscollege
In Klasse-Labs staat de vraag van de leerlingen centraal. Wat is kunst voor hen? Waarom is het belangrijk? De leerlingen kiezen samen een onderzoeksvraag. Een Creatieve Denktank van kunstenaars en educatoren vertaalt de ideeën van leerlingen naar activiteiten. Tijdens deze activiteiten onderzoeken de leerlingen zelf deze vraag.
Contact
Telefoon: 030 258 90 11
E-mail: cultuur.erfgoed@provincie-utrecht.nl