In de provincie zijn veel mensen op een of andere manier bezig met erfgoed. Denk aan mensen die een oud ambacht uitoefenen, archieven digitaal toegankelijk maken voor het publiek, groen beheren op de Utrechtse buitenplaatsen, lokale herdenkingen en activiteiten organiseren of rondleidingen verzorgen in bijvoorbeeld musea en op forten.
We vinden het belangrijk dat inwoners zich betrokken voelen en de verhalen en gebruiken over het erfgoed willen doorgeven. We willen inwoners inspireren én activeren. En we willen dat iedereen mee kan doen. Via de subsidie voor het publieksbereik ondersteunen we daarom projecten die erfgoed bekend en beleefbaar maken voor een groot publiek.
Kasteel- en streekmusea
De streek- en kasteelmusea in de provincie Utrecht vertellen de geschiedenis van de streek en haar bewoners. Elk streekmuseum heeft haar eigen karakter en draagt bij aan het bekend en beleefbaar maken van het Verhaal van Utrecht, onze provinciegeschiedenis. We zetten ons als provincie in voor deze musea, door ze met elkaar te verbinden in het museumnetwerk, maar ook door vernieuwingsprojecten mede mogelijk te maken met de subsidieregeling voor de streek- en kasteelmusea. Landschap Erfgoed Utrecht ondersteunt deze musea met advies op het gebied van digitalisering, publieksbereik, collectiebeheer en educatie.
Het Verdrag van Faro
De vraag waarom en voor wie je erfgoed bewaart en hoe de inwoners daarbij betrokken zijn, is net zo belangrijk als het nadenken over het behouden en restaureren van erfgoed zelf. In 2005 is het verdrag ‘De waarde van cultureel erfgoed voor de samenleving’ opgesteld door de Raad van Europa, dat ingaat op deze vragen. Volgens dit verdrag – dat in de volksmond het Verdrag van Faro wordt genoemd - staan mensen zelf en hun beleving van erfgoed centraal. Het gaat over meedoen en meebeslissen over erfgoed, over cultureel erfgoed verbinden aan sociaal-maatschappelijke doelen en over openstaan voor ieders kijk op wat erfgoed is. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Daarom ontwikkelde Landschap Erfgoed Utrecht samen met onderwijspartners het programma Erfgoedwijzer met de klas.
Uitgelicht
-
Scans voor diversiteit en inclusie binnen culturele organisaties
Vodcast over twee scans die gebruikt kunnen worden door culturele organisaties die willen werken aan diversiteit en inclusie.
Subsidie(s)
De subsidie voor het publieksbereik van het Utrechts erfgoed is beschikbaar voor projecten die het erfgoed bekend en beleefbaar maken voor een groot publiek.
Contact
Telefoon: 030 258 90 11
E-mail: cultuur.erfgoed@provincie-utrecht.nl