Vanwege de grote archeologische betekenis is de Limes sinds 2021 benoemd tot UNESCO Werelderfgoed. Dit werelderfgoed dat door de Nederlandse staat is voorgedragen, omvat tevens het bijbehorende deel van de Neder-Germaanse Limes in Duitsland.
Een aantal delen van de Limes staat al langer op de Werelderfgoedlijst, als één Werelderfgoedsite, de ‘Frontiers of the Roman Empire’: Hadrian’s Wall (Engeland), Antonine Wall (Schotland) en de Obergermanische-Raetische Limes (Duitsland). De ambitie is om in de toekomst ook de andere delen van de Limes toe te voegen aan de Werelderfgoedlijst: in Europa, het Nabije Oosten en in Afrika. In 2021 verwierf niet alleen de Neder-Germaanse Limes de werelderfgoedstatus; ook het westelijk deel van de Donau-Limes, lopend door Duitsland, Oostenrijk en Slowakije, werd dat jaar ingeschreven op de lijst. De resterende nominaties van de Limes in Europa zijn in voorbereiding: de Donau-Limes (oostelijk deel) en de Dacische Limes.
De status van UNESCO Werelderfgoed biedt wereldwijde erkenning van de Limes als buitengewoon erfgoed en vormt een bekroning van de inspanningen van een breed scala aan partijen in het uitdragen van het belang en het verhaal van de Limes. Het biedt ook nieuw perspectief en kansen voor eigenaren, ondernemers en overheden, onder andere op het gebied van recreatie en toerisme.
Meer over UNESCO leest u op de website van het interprovinciale samenwerkingsverband.