Dwars door ons land, langs de belangrijke transportroute de Rijn, liep tweeduizend jaar geleden de noordelijke grens van het immense Romeinse Rijk: de Limes. Om deze te bewaken, bouwden de Romeinen langs de rivier wachttorens, waterwerken en legerkampen. Ook legden zij wegen, kanalen en havens aan. In het grensgebied ontstonden dorpen waar ambachtslieden, handelaren en gezinnen van soldaten woonden. In deze oude grensstreek zijn veel overblijfselen in de grond bewaard gebleven, waarmee de Limes het grootste archeologische monument van Nederland is. Specifieke plekken langs de Limes kregen in 2021 de status van UNESCO Werelderfgoed. In de provincie Utrecht gaat het om 6 locaties in de gemeenten Woerden (1), Utrecht (4) en Bunnik (1). De Limes als grens loopt daarnaast ook door de Utrechtse gemeenten Houten en Wijk bij Duurstede.
Onze rol
Het UNESCO Werelderfgoedverdrag heeft als doel om erfgoed met een unieke en wereldwijde waarde te bewaren, te ontsluiten, uit te dragen en de samenleving hierbij te betrekken. Voor de Limes zijn de provincies Utrecht, Gelderland en Zuid-Holland daarvoor verantwoordelijk. Zij werken als gezamenlijke siteholder vanuit de Nederlandse Limes Samenwerking landelijk met het Rijk aan de bescherming, beleving en benutting van de Limes.
Daarnaast hebben provincies zelf daarin ook taken als mede-siteholder. Dit pakken we op samen met de gemeenten en andere partners en betrokkenen.
Wij richten ons op het versterken van de werelderfgoedlocaties binnen onze provincie en de ontwikkeling van het kruispunt van twee werelderfgoederen, Limes en Hollandse Waterlinies, in Bunnik in het bijzonder. Ook hebben wij aandacht voor het uitdragen en beleefbaar maken van de gehele Limeszone.
Subsidieregeling Cultuur & Erfgoed 2025-2028
Subsidieregeling Cultuur en Erfgoed Provincie Utrecht 2025-2028