Als middenbestuur is de provincie vaak niet als eerste aan zet. Maar we kunnen wel degelijk een verschil maken. We zorgen voor de verbinding tussen landelijk en lokaal beleid. Om onze rol goed te kunnen uitvoeren is het belangrijk om goed samen te werken met Rijk, gemeenten en organisaties. Als provincie zijn we afwisselend opdrachtgever, subsidiegever, bevoegd gezag of partner. Deze rollen komen voort uit wettelijke taken, bestuurlijke afspraken of provinciaal beleid.
Zo ondersteunen we andere partijen bij hun samenwerking en het uitvoeren van projecten. We zorgen voor de juiste condities en randvoorwaarden en stellen culturele en erfgoedinstellingen in staat om hun ambities waar te maken. Hierbij werken we aanvullend op de inzet van gemeenten en zetten in op regionale samenwerking, netwerkvorming, onderzoek, kennisdeling en professionele ontwikkeling. We zijn er voor de hele provincie en zien het als onze taak om te zorgen voor een cultuur- en erfgoedprogramma dat bijdraagt aan een aantrekkelijke leefomgeving, waarin we erfgoed waarde geven voor de toekomst en bijdragen aan een sterke culturele infrastructuur waarin iedereen kan meedoen. Wij werken daarom nauw samen met de volgende organisaties:
- Bibliotheek ServiceCentrum (bibliotheken)
- De Coöperatie (cultuurmakers)
- Het Huis (cultuurmakers)
- Jeugdfonds Sport en Cultuur (cultuurparticipatie)
- KOSMIK, Studio Camera en de Coöperatie (talentontwikkeling)
- Kunstbende (cultuurparticipatie)
- Kunst Centraal (cultuureducatie)
- Landschap Erfgoed Utrecht (bekend en beleefbaar maken erfgoed),
- Monumentenwacht Utrecht (behoud en beheer erfgoed)
- Utrechts Landschap (behoud en beheer erfgoed)
- Steunpunt Archeologie en Monumenten Utrecht – STAMU (ondersteuning gemeentelijk erfgoedbeleid)
- ZIMIHC Connect (steunt amateurkunst en cultuurparticipatie in Utrecht)
En in de volgende samenwerkingsverbanden:
Cultuurregio Utrecht
De Cultuurregio Utrecht is een gelijkwaardig samenwerkingsverband tussen alle gemeenten en de provincie. Binnen de Cultuurregio Utrecht wordt cultuur- en erfgoedbeleid afgestemd. Daarnaast wordt er samengewerkt aan een vitale en toegankelijke cultuur- en erfgoedsector. We zijn zo beter in staat ontwikkelingen in de regio op elkaar te laten aansluiten en deze onder de aandacht te brengen van het Rijk. Daarnaast werken gemeenten ook onderling samen in projecten of door kennis te delen en oplossingen te zoeken voor gezamenlijke vraagstukken.
Pact van Ruigenhoek
Rond het Werelderfgoed Hollandse Waterlinies werken provincie, waterschappen, gemeenten, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten sinds 2017 samen in het Pact van Ruigenhoek. Onder deze vlag ontmoeten bestuurders en ambtenaren elkaar regelmatig om te overleggen over gezamenlijke activiteiten, kennis te delen en gezamenlijk projecten uit te voeren.
- Pact van Ruigenhoek Regionaal Actieprogramma 2022-2026 (pdf, 5.72 MB)
- Pact van Ruigenhoek Actualisatie 2022-2026 (pdf, 7.25 MB)