Verwijderen van asbestdaken
In de provincie Utrecht is ruim drie miljoen vierkante meter asbesthoudend dak aanwezig. Veel van deze daken bevinden zich in het landelijk gebied, bijvoorbeeld op stallen of schuren. Dit blijkt uit een inventarisatie van daken in de provincie die mogelijk asbesthoudend zijn.
Het gebruik van asbest als bouwmateriaal begon in de jaren zestig. In 1993 werd de productie en het gebruik ervan verboden. De meeste asbestdaken zijn inmiddels verouderd: ze zijn al tientallen jaren blootgesteld aan weer en wind. Het materiaal verpulvert en daarbij komen asbestvezels vrij. Het inademen hiervan is slecht voor de gezondheid. Daarom wil de provincie Utrecht in 2030 asbestvrij zijn. Om dit te versnellen is in 2021 het programma 'Asbestdaken op nul in 2030’ gestart.
Voorwaarden voor sanering
Het verwijderen van een asbestdak moet zorgvuldig gebeuren. Daarom gelden er voorwaarden.
Is uw dak kleiner dan 35 m2 en bent u een particulier?
Dan mag u het dak in sommige gevallen zelf verwijderen. Wel moet u vooraf een melding doen bij het Omgevingsloket.
Is uw dak groter dan 35 m2?
Een dak van een schuur of een stal groter dan 35m2 moet altijd door professionele saneringsbedrijven worden verwijderd. Via de site ascert.nl kunt u er één vinden bij u in de buurt. Ook moet u vooraf een melding doen bij het Omgevingsloket.
Dak verwijderen in een dorp of stad
Gaat u een dak verwijderen in een dorp of stad? Kijk dan op de site Asbestdaken op nul voor meer informatie en alle voorwaarden.
Dak verwijderen in het landelijk gebied
Gaat u een dak verwijderen in het landelijk gebied? Dan is het belangrijk om te weten dat in en om gebouwen vaak verschillende diersoorten leven zoals vleermuizen en marters. Ook wonen er broedvogels waaronder de kerkuil, steenuil, boerenzwaluw, huiszwaluw, huismus en de spreeuw. Ze verblijven veelal onder het (asbest)dak, in de spouw of achter betimmering van stallen en schuren. De diersoorten die hier leven zijn nuttig voor de natuur en onze woonomgeving: ze vangen bijvoorbeeld insecten en muizen. Helaas komen sommige soorten steeds minder voor. Daarom zijn ze wettelijk beschermd onder de Omgevingswet. Dit betekent dat u de dieren niet mag verstoren, verwonden of doden. Ook mag u nest- of verblijfplaatsen niet zomaar verwijderen.
Wel of geen vergunning nodig?
Het verwijderen van een asbestdak in het landelijk gebied kan verstorend zijn voor vleermuizen, marters en diverse broedvogels. Daarom moet u zorgvuldig te werk gaan bij het (laten) verwijderen van een dak. Ook kan het zijn dat u eerst een vergunning voor een flora- en fauna-activiteit moet aanvragen. Dit hangt er vanaf of het om een eenvoudige of een meer ingrijpende sanering van het dak gaat.
Eenvoudige sanering: dakplaten verwijderen zonder wijziging dakconstructie
Bij asbestdaksanering was het voorheen, net als bij veel andere werkzaamheden aan gebouwen, verplicht om eerst een ecologisch onderzoek te laten doen naar beschermde diersoorten. Zijn die aanwezig, dan moest u voorheen ook een vergunning van de Omgevingswet voor een flora- en fauna-activiteit aanvragen. In de provincie Utrecht kan dit proces nu veel makkelijker. Laat u alleen dakplaten vervangen, zonder dat de dakconstructie wijzigt? Dan hoeft u waarschijnlijk geen ecologisch onderzoek te laten uitvoeren door een ecoloog én kunt u mogelijk gebruik maken van de vrijstellingsregeling.
Ecologische preventiecheck
In plaats van een ecologisch onderzoek kunt u de Deskundig Inventariseerder Asbest (DIA) vragen een korte check te doen op de mogelijke invloed op beschermde diersoorten: de zogeheten ecologische preventiecheck. De DIA komt immers toch al op locatie om het asbest te inventariseren. Deze kan ook direct de ecologische preventiecheck uitvoeren. Dat is wel zo efficiënt. Kijk voor een DIA bij u in de buurt op de website van de brancheorganisatie voor DIA's: voam.nl. Kijk voor meer informatie ook op de site Asbestdaken op nul of lees de flyer 'Asbest verwijderen in het landelijk gebied'.
Uitkomst preventiecheck
Tijdens de preventiecheck wordt gekeken of, en zo ja welke, beschermde diersoorten geschaad kunnen worden. Afhankelijk daarvan blijkt of u wel of geen Omgevingsvergunning flora- en fauna-activiteit nodig heeft of dat u gebruik kunt maken van de vrijstellingsregeling van de provincie Utrecht. Ook blijkt uit de check welke maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat aanwezige dieren geschaad worden.
Uitkomst preventiecheck: geen gevolgen
Hebben de werkzaamheden geen gevolgen voor beschermde diersoorten? Dan heeft u geen vergunning nodig. Ook hoeft u niet te werken volgens de richtlijnen van de vrijstellingsregeling. Werk in elk geval altijd buiten het voortplantings- of broedseizoen. Alle nesten van alle broedende vogels zijn dan beschermd. Een nestje kan erg goed verstopt zitten. Komt u tijdens de werkzaamheden onverwachts toch beschermde dieren tegen? Neem dan direct contact op via vergunningen@provincie-utrecht.nl.
Uitkomst preventiecheck: beperkte gevolgen
Hebben de werkzaamheden beperkte gevolgen? Dan mag u gebruik maken van de vrijstellingsregeling. Dit betekent dat u volgens de Omgevingsverordening van de provincie Utrecht - onder voorwaarden - toestemming heeft om verblijfplaatsen van veelvoorkomende beschermde dieren toch te schaden. Voorheen had u voor deze werkzaamheden een vergunning flora- en fauna-activiteit nodig, maar daar is nu de vrijstellingsregeling voor in de plaats gekomen. U hoeft dan enkel een melding te doen. Dit kan de DIA voor u doen bij de Omgevingsdienst. Die melding vervangt dan uw vergunningenplicht.
In de vrijstellingsregeling staat onder welke voorwaarden u de sanering mag uitvoeren. Waarschijnlijk mogen de werkzaamheden niet te lang duren en niet plaatsvinden in het voortplantings- of broedseizoen. Uw DIA geeft aan welke spelregels voor u relevant zijn.
Heeft u een vrijstelling en komt u tijdens de werkzaamheden onverwachts toch andere beschermde dieren tegen? Neem dan direct contact op via vergunningen@provincie-utrecht.nl.Uitkomst preventiecheck: ingrijpende gevolgen
Blijkt uit de preventiecheck dat er wel veel of bijzondere beschermde diersoorten aanwezig zijn en hebben de werkzaamheden grote gevolgen voor beschermde diersoorten? Dan bent u verplicht alsnog ecologisch onderzoek te laten doen door een deskundig ecoloog. Deze geeft aan welke maatregelen genomen moeten worden om negatieve effecten op de dieren te voorkomen. Ook moet u een vergunning voor een flora- en fauna-activiteit aanvragen bij het Omgevingsloket. Kijk voor het inschakelen van een ecoloog op netwerkgroenebureaus.nl.
Ingrijpende sanering: dakplaten verwijderen én wijziging dakconstructie
Is het verwijderen van het asbestdak ingrijpender en worden niet alleen dakplaten verwijderd, maar wijzigt ook de dakconstructie? Dan is er grotere kans op verstoring van dieren. Dan geldt:
Schakel een ecoloog in voor een uitgebreid ecologisch onderzoek
De ecoloog kijkt of en zo ja, welke beschermde diersoorten geschaad kunnen worden. En welke maatregelen nodig zijn om effecten op beschermde dieren te voorkomen. Kijk voor het inschakelen van een ecoloog op netwerkgroenebureaus.nl.
Vraag een vergunning flora- en fauna-activiteit aan
Geeft de ecoloog aan dat verbodsbepalingen uit de Omgevingswet worden overtreden? Vraag dan een vergunning flora- en fauna-activiteit aan bij het Omgevingsloket. Een ecoloog kan dit proces voor u doorlopen.
Schakel een asbestinventarisatiebureau en een asbestsaneringsbedrijf in
Voor de sanering kunt u een asbestinventarisatiebureau en een asbestsaneringsbedrijf inschakelen. Deze bedrijven kunnen bepalen hoe de sanering het beste kan worden uitgevoerd volgens de voorwaarden van de vergunning. Kijk voor een adres bij u in de buurt op ascert.nl of voam.nl, de brancheorganisatie voor asbestinventarisatiebureaus.
Contact
Secretariaat afdeling Landelijke Leefomgeving
Telefoon: 030 258 90 11
E-mail: secretariaat.leefomgeving@provincie-utrecht.nl