Oostelijke Vechtplassen

De Oostelijke Vechtplassen is een uniek natuurgebied in het noordwestelijke gedeelte van de provincie Utrecht dat onderdeel is van het Europese Natura 2000-netwerk. Om dit natuurgebied te behouden voor de toekomst heeft de provincie Utrecht herstelwerkzaamheden uitgevoerd. De voedselrijke toplaag is afgeplagd, er zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd en het waterbeheer is aangepast. De herstelwerkzaamheden hebben we in december 2021 afgerond en nu maken we het gebied klaar voor een rustige flora- en faunarijke(re) toekomst.

Ingericht voor topnatuur: Oostelijke Vechtplassen

Screenshot werkzaamheden OVP
Ingericht voor topnatuur: Oostelijke Vechtplassen

Ruim twee jaar is al gewerkt in de polders Huis te Hart, Westbroekse Zodden, Molenpolder en Noorder Maarsseveens plassen. In deze film ziet u indrukwekkende beelden van de werkzaamheden en tegelijkertijd hoe de natuur in een gebied waar eerder gewerkt is, al weer groeit en bloeit.

Bekijk op Youtube

Beleef de Westbroekse Zodden

Hanke en Jelka wandelen
Beleef de Westbroekse Zodden

Het Bert Bospad in de Westbroekse Zodden is een populaire wandelroute onder wandelaars en natuurliefhebbers. Kom ook genieten van natuur in dit gebied en maak hier een foto. Via een timelapse zie je de ontwikkeling van de flora en fauna door het jaar heen.

Bekijk op Youtube

Bewoonster in gesprek met boswachter in Westbroekse Zodden

Bewoonster en boswachter in gesprek
Bewoonster in gesprek met boswachter in Westbroekse Zodden

De voorlopig laatste natuurherstelwerkzaamheden in de Westbroekse Zodden en Huis te Hart vinden in 2020 en begin volgend jaar plaats. Bewoonster Karien Scholten en boswachter Bert van Dijk van Staatsbosbeheer kijken wat er is gebeurd, hoe de natuur gaat herstellen en hoe dat aansluit op de cultuurhistorie van het gebied. Heeft u meer vragen? Bekijk de Veelgestelde vragen.

Bekijk op Youtube

Wandeling door de Oostelijke Vechtplassen

Screenshot AVP Oostelijke Vechtplassen
Wandeling door de Oostelijke Vechtplassen

De provincie Utrecht werkt aan een mooi en toekomstbestendig landelijk gebied. In deze video gaan we op bezoek bij Evelien van der Vliet. Zij woont bij de Oostelijke Vechtplassen. Om dit natuurgebied gezond te houden, werken we daar aan verbeteringen. Wat we precies doen? Evelien neemt je mee door het gebied.

Bekijk op Youtube

Contact

Heeft u vragen over de werkzaamheden die in de Oostelijke Vechtplassen zijn uitgevoerd? Neem dan contact op met het projectteam.

Nieuws

Snel naar