Fiets-, wandel- en vaarroutes

De provincie Utrecht heeft veel te bieden op het gebied van fietsen, wandelen en varen. We zorgen voor goede routenetwerken: het Wandel- en Fietsroutenetwerk. Niet alleen voor toeristen die de regio niet kennen, ook voor inwoners onze provincie die zo vanaf hun woning hun omgeving willen verkennen.

Buiten recreëren zorgt voor ontspanning en is leuk en nog gezond ook! Onze routenetwerken brengen mensen op nieuwe ideeën en zorgen voor spreiding in de regio. Dat is gunstig voor de lokale economie in een bredere regio en gebieden worden hierdoor niet overbelast.

Recreatieve hoofdstructuur

De provincie kent een Recreatieve Hoofd(route)structuur (RHS) van routes voor wandelen, fietsen en varen met duidelijk herkenbare toegangspunten met informatie, parkeergelegenheid en horeca toeristische overstappunten (TOP’s). Het netwerk loopt door de afwisselende en cultuurhistorisch waardevolle landschappen van de provincie Utrecht en sluit aan bij horeca, attracties, musea en andere bezienswaardigheden. Het recreatieve netwerk verbindt bovendien de stedelijke gebieden met de recreatieve landschappen. Wij blijven ons inzetten voor het behouden en versterken van het recreatieve hoofd(route)netwerk voor fietsen, wandelen en de recreatieve toervaart.