Sport en bewegen

Sport is overal in onze provincie. Voetballers staan in het weekend samen op het veld, hardlopers vormen een vertrouwd onderdeel in het straatbeeld, stadsparken zijn het decor van groepslessen en wielrenners toeren door ons landschap. Veel inwoners van onze provincie sporten en bewegen geregeld, maar er is ook nog genoeg te winnen. De provincie Utrecht zet een mooie stap vooruit met de introductie van een eigen sportbeleid.

In het Beleidskader Sport en Bewegen 2021 - 2025 staat met welke ambities, acties en middelen de provincie tot en met 2024 gaat bijdragen aan een sterker sport- en beweegklimaat in onze provincie.

Download het Beleidskader Sport en Bewegen 2021-2025

Provinciaal Sportakkoord Utrecht

Veel landelijke en Utrechtse organisaties hebben vergelijkbare ambities voor sport en bewegen. Samenwerking en bundeling van krachten helpen om onze ambities te realiseren. Daarom heeft de provincie Utrecht het initiatief genomen om samen met haar partners een Provinciaal Sportakkoord op stellen. Op 17 februari 2022 hebben 55 organisaties het Provinciaal Sportakkoord Utrecht ondertekend, waaronder gemeenten, sportorganisaties en onderwijs- en zorginstellingen. Samen gaan we zorgen dat nog meer mensen in de provincie Utrecht gaan sporten en bewegen, en dat het een integraal onderdeel van de maatschappij blijft.

Download het Provinciaal Sportakkoord Utrecht

Nieuwsbrief Provinciaal Sportakkoord Utrecht

Wij publiceren regelmatig een nieuwsbrief over het Provinciaal Sportakkoord Utrecht. Hierin houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzame sport, inclusieve sport, sporten in de openbare ruimte en gezondheid en preventie in de provincie Utrecht. U kunt zich aanmelden voor deze nieuwsbrief door hieronder uw e-mailadres in te voeren. Je ontvangt dan een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Voor meer informatie verwijzen wij naar ons Privacy Statement.
*  Website URL
*  E-mailadres:
*  reCAPTCHA code:
 
 

De vier thema's van het Sportakkoord

Snel naar

 • Sport en bewegen in de openbare ruimte

  Sporten en bewegen gebeurt niet alleen op het sportpark of in de sportschool. Steeds meer worden de openbare parken, pleinen en natuurgebieden een onderdeel van onze sportroutines. Maar om te zorgen dat deze openbare ruimtes optimaal ingericht en uitnodigend zijn om veilig en met plezier te kunnen sporten en bewegen, zijn verbeteringen nodig. Daar richten we ons op in dit thema.

 • Duurzame sport

  Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema. Sport kan een bijdrage leveren om de doelstellingen op het gebied van CO2-reductie, klimaatadaptatie en biodiversiteit te halen. Door een voorbeeld- en trekkersfunctie te nemen, door accommodaties duurzaam in te richten en door de sport veilig en gezond. Maar ook de sport zelf moet duurzaam, betaalbaar, veilig en gezond blijven.

 • Inclusieve sport

  Iedereen is welkom in de sport. Maar toch zijn er groepen die drempels ervaren om te gaan of blijven sporten en bewegen. De aanleidingen zijn per groep verschillend. Dit kan zijn door een gebrek aan passend aanbod, een sfeer die niet verwelkomend aanvoelt, de taal niet gesproken wordt of de kosten te hoog zijn. In dit thema werken we aan een inclusieve sport waar iedereen terecht kan en zich thuis voelt.

 • Gezondheid en preventie

  Als de afgelopen jaren ons iets geleerd hebben, is het wel dat voorkomen beter is dan genezen. We willen zorgen dat Utrechters zo fit en gezond mogelijk zijn. Dit om uitval door fysieke of mentale klachten te voorkomen. Zo zorgen we dat we een gezonde maatschappij krijgen.

Nieuws

Contact

Wanneer u vragen heeft dan kunt u die stellen via: sport@provincie-utrecht.nl.