Van ambitie naar realisatie
Steeds meer mensen willen wonen in de provincie Utrecht. De vraag naar ruimte is groot en de hoeveelheid groen per inwoner staat onder druk. Terwijl groen van grote waarde is als het gaat om het geluk en de gezondheid van inwoners, voor klimaatadaptatie en voor de biodiversiteit. Groen Groeit Mee is de ambitie om recreatief groen, natuur, water en landschap mee te laten groeien met het stijgende aantal woningen in de provincie Utrecht.
Tot 2040 neemt het aantal woningen in de de provincie Utrecht toe met ruim 165.000. Waar er voor wonen, energie en mobiliteit een concrete ruimtevraag is geformuleerd, is dat voor groen en water nog niet het geval. Daar moet verandering in komen. Dit is hét moment waarop we groen moeten opeisen in ieder ruimtelijk plan. Zo werken we aan een goede mix van toegankelijk groen, duurzame landbouw, veerkrachtige natuur, beleefbaar landschap en zichtbaar water. Daarom zetten ruim veertig partijen in onze regio gezamenlijk de schouders onder het versnellingsprogramma Groen Groeit Mee.
Groen beter voor mens en klimaat
Regio Utrecht behoort tot de top meest competitieve regio’s in Europa: veel mensen willen hier werken en wonen, mede door haar groene leefomgeving. Tegelijkertijd zijn we ook de snelst groeiende regio van Nederland. Het is een uitdaging om het juiste evenwicht tussen woningen, infrastructuur en natuur te bewaren. Dat groen een maatschappelijke bijdrage levert, is inmiddels duidelijk. Tijdens de coronacrisis zagen we letterlijk hoeveel mensen afhankelijk zijn van groen in de openbare ruimte. Bovendien heeft groen niet alleen een positief en noodzakelijk effect op de gezondheid van inwoners, maar draagt ook bij aan klimaatadaptatie, meer biodiversiteit en is het een deel van de oplossing voor de stikstofcrisis.
Gezamenlijk aan de slag
De Utrechtse overheden hebben samen een stevige ambitie neergezet in het Groen Groeit Mee Pact. De U10, Regio Amersfoort, het Utrechtse deel van de Regio Foodvalley en de waterschappen (vertegenwoordigd door Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden) werken onder regie van de provincie samen aan Groen Groeit Mee.
Met de ondertekening van het Pact spreken inmiddels meer dan veertig partijen de intentie uit om 'samen met inwoners, beheerorganisaties, landbouw en andere partijen verspreid over de provincie extra groen te realiseren en natuur en landschap te behouden en te versterken. Dit groen is multifunctioneel, wij streven naar een gezamenlijke en doelmatige aanpak waarmee het eindresultaat groter, groener en beter verbonden is dan vanuit de diverse initiatieven afzonderlijk: groen en water als verbinders.
Meer weten?
Wil je meer weten of lezen over Groen Groeit Mee? Ga dan naar www.groengroeitmee.nl.
Nieuws
Nieuwsoverzicht Groen Groeit Mee-
Een stap dichter bij het Kromme Rijn Linie Landschap van de toekomst
In 2040 is het Kromme Rijn Linie Landschap een gebied met een goede balans tussen natuur, wonen, landbouw en recreatie. Dat is het doel van het ontwikkelperspectief dat zeven overheden vaststelden. -
10 miljoen euro extra voor bestaand groen en nieuw groen
De provincie Utrecht stelt via de Tenderregeling Groen Groeit Mee 10 miljoen euro beschikbaar voor het versterken van bestaand groen en het ontwikkelen van nieuw groen. -
Handreiking Groen bij uitbreidingslocaties helpt gemeenten en projectontwikkelaars
De handreiking 'Groen bij uitbreidingslocaties' helpt gemeenten en projectontwikkelaars bij de invulling van de Groen Groeit Mee voorwaarde uit de provinciale Omgevingsverordening.