‘Een echte organenfabriek? Ja fantastisch!’

Stel je eens voor.. een wereld waarin er geen tekort is aan organen voor medische transplantaties. Geen ellenlange wachtlijsten meer voor een niertransplantatie. Geen illegale handel meer in organen. Dat is geen utopie, maar dit kan in de toekomst werkelijkheid worden. Een zogenoemde organenfabriek die in grote getale levende weefsels kan produceren. Dat zou de wereld echt veranderen.

Ik hou van dromen, ambities en kansen.  Maar ben ook pragmatisch. Ik droom vaak met een deadline zeg maar. Ik denk altijd in het zetten van stappen om mijn dromen (eigenlijk plannen) te realiseren. Dus toen dit plan voorbij kwam, als een serieus te realiseren plan, kon ik het bijna niet geloven. Een echte organenfabriek? Ja fantastisch! 

Om dit te realiseren is er een samenwerkingsverband opgericht: RegMed XB. Hierin werken universiteiten, medische centra, bedrijven, Health-Holland, de landelijke overheid, provincies (Zuid-Holland, Noord-Brabant, Limburg en Utrecht) en gezondheidsfondsen, waaronder de Nierstichting, samen. RegMed XB houdt zich bezig met “herstelgeneeskunde”, de regeneratie van weefsel en organen en draagt daarmee bij aan het ontwikkelen van technologie en het voorkomen, behandelen en genezen van ziektes. Utrecht is met zijn Universiteit en UMC een belangrijke speler in dit gebied en met een investering van het Groeifonds kan Nederland de koppositie op dit terrein behouden.

De eerste stap naar een betere wereld is het met elkaar bouwen van een ‘proeffabriek’.  Hiervoor heeft RegMed XB een aanvraag ingediend voor het Groeifonds voor 56 miljoen euro. Het Groeifonds is een landelijk fonds dat geld beschikbaar stelt voor kennisontwikkeling, infrastructuur en innovatie. Onze aanvraag is één van de veertien voorstellen die zijn ingediend. Eerder dit jaar maakten we bekend dat we samen met de gemeente Utrecht ook een aanvraag bij het Groeifonds hebben ingediend voor een nieuw intercitystation en twee sneltramverbindingen. Het kabinet trekt de komende vijf jaar 20 miljard euro voor het Groeifonds uit. 

Er is een beoordelingsadviescommissie die zich over de aanvragen buigt. De commissie heeft nu alle aanvragen ontvangen en deze week is RegMed XB bij de commissie geweest om het voorstel te ‘verdedigen’. Ergens in het tweede kwartaal van dit jaar verwachten we de uitkomst.

De proeffabriek  kan werkelijkheid worden met het Groeifonds. Dat kan weer leiden – in de verre toekomst – tot een echte orgaanfabriek. Daar ben ik van overtuigd. We hebben het geld uit het groeifonds hard nodig om meer investeerders aan te trekken. Want dit concept is uniek en ‘lifechanging’.