Provinciespel

Provinciale politiek kan heel leuk zijn! Met het Provinciespel maken Utrechtse jongeren kennis met hun provincie. Scholieren richten hun eigen partijen op en nemen spelenderwijs besluiten over de inrichting van de provincie. 

Tijdens het Provinciespel ligt midden in de Statenzaal een grote provincieplattegrond, met daarop enkele grote plaatsen en wegen. ‘Meer streekvervoer! Nee, meer groen! Nee, er moet een winkelcentrum komen.’  Wat vind jij belangrijk in jouw leefomgeving? Wat voor voorzieningen moeten er komen, en waar? Denk aan echte bedrijventerreinen, snel internet of windmolens. Of aan welk beleidsterrein moet meer budget besteed worden? En hoe kun je invloed uitoefenen op die besluiten? 

Het doel van het Provinciespel is dat leerlingen samen besluiten nemen over de inrichting van de provincie. Tijdens het spel wordt duidelijk dat overleg, argumentatie, meerderheid en consensus nodig zijn in een democratische samenleving. Het spel wakkert interesse aan voor democratische besluitvorming en geeft een beeld van de onderwerpen die aan bod komen in het provinciale bestuur. Ook komen de leerlingen in contact met echte Statenleden. 

Het programma duurt twee uur, inclusief een korte pauze. Onder begeleiding van een moderator vormen de leerlingen politieke partijen en richten ze de provincie in door spelblokken te plaatsen op het Provinciespelkleed. Er is een aantal Statenleden aanwezig om te ondersteunen. Aan het einde van het spel kunnen leerlingen aan de Statenleden al hun vragen stellen. 

Scholen kunnen zich aanmelden via ProDemos