DNA-onderzoek bevestigt: wolf bij incident 31 juli in Austerlitz

in Wolf, Natuur

DNA-onderzoek bevestigt: wolf bij incident 31 juli in Austerlitz

DNA-onderzoek op de kleding van het jonge kind dat betrokken was bij het incident op 31 juli in het bosgebied van Austerlitz, heeft bevestigd dat er een wolf betrokken is geweest. Verdiepend DNA-onderzoek moet uitsluitsel geven om welke wolf het hierbij gaat.

Wolf op grasland
Illustratie van een wolf

Bij het incident van 31 juli is het beeld dat het kind ten val is gekomen door een confrontatie met de wolf. Wolvenexperts van de Zoogdierenvereniging is gevraagd om het gedrag van deze wolf richting het kind te duiden, evenals welke rol de aanwezigheid van een loslopende hond heeft gespeeld. De provincie heeft dit advies eveneens op donderdag 8 augustus ontvangen. Daarin concludeert de Zoogdierenvereniging op basis van de escalatieladder van het Wolvenplan: “De interventierichtlijnen zien de situatie als probleemsituatie. De wolf wordt niet betiteld als probleemwolf.”

Kleine kinderen

De provincie Utrecht en de gemeenten Leusden, Zeist, Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug deden kort na het incident de dringende oproep om niet met kleine kinderen de bosgebieden van deze gemeenten in de gaan. Daarnaast wordt dringend geadviseerd om honden aan te lijnen en dichtbij te houden.

Aanlijnen voor de veiligheid van de hond

Dit advies wordt nogmaals herhaald, mede nadat woensdag 7 augustus opnieuw een incident plaatsvond met een wolf. Wolvendeskundigen geven aan dat een loslopende hond een veel grotere kans loopt op een confrontatie met een wolf, dan een hond die aangelijnd is en dichtbij mensen is.

Vergunningsaanvragen

De provincie heeft momenteel een aanvraag voor een vergunning voor het vangen, zenderen en weer schuw maken van de wolf in behandeling. Daarnaast wordt een aanvraag om een wolf uit de populatie te kunnen nemen of voor afschot voorbereid. Gegeven de huidige situatie wil de provincie alle ‘instrumenten’ en middelen die binnen haar bevoegdheid en wettelijke mogelijkheden liggen, beschikbaar hebben om zo snel mogelijk te kunnen inzetten wanneer nodig. De provincie volgt hierbij de zogenaamde escalatieladder van het Wolvenplan en laat zich daarin voortdurend adviseren door wolvendeskundigen.

Tegelijk is de provincie het bevoegd gezag om de wolf, een strikt beschermde diersoort volgens de wet, te beschermen.

Tips bij het zien van een wolf

Indien u een wolf tegenkomt, volg dan de tips over hoe te handelen. Maak daarnaast melding bij het Wolvenmeldpunt, waar alle informatie wordt verzameld over waarnemingen en incidenten met de wolf voor nadere analyse en gedragsverklaring.

Voor persinformatie:
jelmer.geerds@provincie-utrecht.nl, 06 42 47 30 33