Duurzaam, divers en innovatief. Zo denken Utrechtse agrariërs, natuurorganisaties en inwoners dat ons landbouw- en voedselsysteem er in 2050 uit moet zien. Zij werkten het afgelopen jaar samen met de provincie Utrecht aan een gezamenlijk toekomstbeeld dat 3 maart door Gedeputeerde Staten is vastgesteld.
“In Utrecht spelen agrariërs al generaties lang een belangrijke rol in het beheer van het landschap en de voedselvoorziening. En dat blijft zo. Maar om ons landschap ook in de toekomst leefbaar, divers en gezond te houden, moeten we nu nadenken over waar we naartoe willen. Daarom is afgelopen jaar met veel partners samengewerkt aan een toekomstbeeld voor onze provincie” aldus gedeputeerde Mirjam Sterk (Natuur & Landbouw).
Participatie
Om te komen tot een beeld voor ons toekomstige landbouw- en voedselsysteem, dat op groot draagvlak kan rekenen, zijn sinds het voorjaar van 2024 diverse workshops georganiseerd. Samen met vertegenwoordigers van de agrarische sector, terreinbeherende organisaties, maatschappelijke organisaties en inwoners, werkten we hierin aan verschillende toekomstscenario's. Op basis van voorkeuren uit die scenario's is vervolgens het gewenste beeld voor 2050 ontwikkeld.
Streefbeeld 2050
In 2050 is Utrecht een groene, duurzame provincie waar boeren en natuur samenwerken op een levendig platteland. Boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun voedsel en verdienen ook aan andere diensten, zoals natuurbeheer en recreatie. Dieren hebben veel ruimte en goede zorg, met moderne technieken die hun welzijn bewaken. Nieuwe technologieën zorgen voor slimme landbouw met minder gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Landbouw is klimaatneutraal door slimme methoden om broeikasgassen te verminderen en koolstof op te slaan in de bodem.
De provincie Utrecht omarmt diversiteit in haar landbouw, nu en in de toekomst. Ook dan zijn er allerlei soorten ondernemers, maar zien we drie hoofdstromingen:
- Natuurinclusieve landbouw die veel gebruik maakt van natuurlijke processen en een gezonde, levende bodem.
- Gemeenschapslandbouw, waarbij boer en inwoner samenwerken aan gezond voedsel.
- Intensieve landbouw, waarbij productie voorop staat, maar binnen de grenzen van milieu en dierwaardigheid blijft.
Voedsel
De veranderingen in de landbouw gaan samen met een duurzamer eetpatroon en bewustere keuzes. Stadsbewoners voelen zich meer verbonden met het platteland en kopen hun eten vaker van lokale boeren. Inwoners eten meer plantaardig, minder vlees en voedselverspilling is bijna verdwenen. Supermarkten en restaurants bieden vooral voedsel uit Nederland aan.
Hoe nu verder?
Op 5 februari 2025 zijn tien ambities vastgesteld waarmee de provincie werkt richting het streefbeeld. Deze ambities worden gebruikt voor de wijziging van de Omgevingsvisie in 2026, maar concretisering ervan gebeurt in een uitvoeringsprogramma. Zo werken we toe naar een provincie waarin op een duurzame en economisch rendabele manier voedsel geproduceerd wordt, door een diverse landbouw die dicht bij inwoners staat en bijdraagt aan een vitaal landelijk gebied.
Meer informatie over het streefbeeld is te vinden op onze pagina Landbouwbeleid.
Voor persinformatie:
cor.van.der.leemputten@provincie-utrecht.nl
06 14 75 81 45