De provincie Utrecht helpt agrariër Jan Dorrestijn met kavelruil aan een nieuwe locatie. Zijn huidige melkveebedrijf grenst aan Natura2000 gebied Oud Kolland. Dankzij de bedrijfsverplaatsing komt er minder stikstof in het kwetsbare natuurgebied en kan zijn zoon Gijs een toekomstbestendig, biologisch melkveebedrijf starten op de nieuwe locatie. Ook zorgt de kavelruil voor 7 hectare extra natuur: een win-win situatie voor boer en biodiversiteit.

Agrariër Jan Dorrestijn: "Ik ben heel tevreden met de kavelruil. Op de oude locatie was het voor mijn zoons niet mogelijk om een toekomstbestendig melkveebedrijf voort te zetten. We zaten simpelweg te dicht bij de natuur. De nieuwe locatie is super: we krijgen een mooi, aaneengesloten stuk grond met meer mogelijkheden. Het was geen eenvoudig traject want er komt veel kijken bij zo'n verhuizing. Daarom ben ik erg blij met de hulp en begeleiding vanuit de provincie om deze verhuizing mogelijk te maken."
Meerdere doelen met vrijwillige kavelruil
In het Kromme Rijngebied werkt de provincie met vrijwillige kavelruil aan versterking van de natuur en een toekomstbestendige, duurzame landbouwsector. Kavelruil draagt in dit gebied bovendien bij aan een veilige en sterke Lekdijk. In mei 2024 werd de eerste succesvolle kavelruil hier afgerond en de provincie Utrecht is in een vergevorderd stadium van onderhandelingen voor een derde en vierde kavelruil.
Gedeputeerde Mirjam Sterk: "Inzet van vrijwillige kavelruil is een belangrijk middel voor het behalen van provinciale natuur- en landbouwdoelen. Door goede gesprekken met partijen in het gebied, realiseren we een win-win situatie voor boer en biodiversiteit. Zo laten we zien dat je zowel natuur als de agrarische sector tegelijkertijd kunt helpen."
Kavelruil in provincie Utrecht
Binnen vrijwillige kavelruil maakt de provincie afspraken met grondeigenaren en -gebruikers over het realiseren van natuur en het toekomstbestendig maken van agrarische bedrijven. Door gronden te ruilen verbindt de provincie natuurgebieden, zodat een robuuster geheel ontstaat. Dit is goed voor het leefgebied van dieren en planten en versterkt de biodiversiteit. Voor agrarische bedrijven is grondruil interessant omdat zij bijvoorbeeld hun grondkavel vergroten of op een andere plek hun bedrijf toekomstbestendiger voortzetten. Kavelruil kan onderling tussen grondeigenaren plaatsvinden, maar de provincie brengt ook eigen kavels in. Behalve de kavelruil in het Kromme Rijngebied, loopt er een tweede ronde voor kavelruil in Utrecht-West en is een kavelruilproces in Kamerik-Harmelen succesvol afgerond.
Wilt u meer weten over het kavelruilproces? Bezoek dan de webpagina: Kavelruil.
Voor persinformatie:
cor.van.der.leemputten@provincie-utrecht.nl
06 14 75 81 45