Utrechtse Waterdag 2025: samenwerking cruciaal om waterambities te halen

Welke uitdagingen rond het thema water komen we in de provincie Utrecht tegen in 2100? Die vraag stond centraal tijdens de Utrechtse Waterdag op woensdag 29 januari. Een bestuurlijke netwerkdag voor leden van Provinciale Staten, bestuurders van waterschappen, drinkwaterbedrijven, Rijkswaterstaat, gemeenten en de provincie om alle ambities te bespreken. Op het gebied van water spelen veel uitdagingen, waarbij samenwerking en een visie voor de toekomst essentieel zijn. 

Deelnemers in de zaal tijdens de Utrechtse Waterdag

Zo worstelt het veenweidegebied met bodemdaling, is het gebruik van de watergeschiktheidskaart belangrijk om tot woningbouwlocaties te komen en moet er meer drinkwater worden gemaakt. Daarnaast zorgt klimaatverandering voor extremer weer, waar de omgeving op moet worden aangepast. Daarom is het nodig om een inspirerend beeld te hebben van hoe de provincie Utrecht er aan het einde van deze eeuw uit kan zien.

Beeld voor mogelijke toekomst

Op de Utrechtse Waterdag is er gewerkt aan een beeld voor een mogelijke toekomst. Vraagstukken rond water stellen bestuurders en politici namelijk voor dilemma's en keuzes. Op deze netwerkdag deelden zo’n 100 bestuurders hun ideeën over actuele uitdagingen en gezamenlijke droombeelden voor de toekomst.

Praatplaat de toekomst van water in Utrecht met deelnemer
Tekenaar Jeroen Steehouwer maakt een verslag van de Waterdag. 

Deltacommissaris Co Verdaas trapte de bijeenkomst af: “2100 lijkt ver weg, maar voor een klimaat vitale toekomst moeten we nu al flink aan de slag. Alle uitdagingen voor het waterbeheer die we in Nederland zien, spelen ook in de provincie Utrecht. Het wordt natter, droger, heter, de zeespiegel stijgt en de rivierafvoer verandert. Het vraagt om een andere mindset. We moeten echt weer gaan leren leven met het water: weerbaarder worden voor de momenten dat we er te weinig of te veel van hebben.”

Samen maken we Utrecht weerbaar

In verschillende sessies is kennis gedeeld, zijn dilemma's besproken en kwam het belang van samenwerken naar voren. Bijvoorbeeld binnen het samenwerkingsverband Centraal Holland, bij vergunningverlening en bij de drinkwateropgave.

Gedeputeerde Water en Bodem Has Bakker kijkt tevreden terug op de middag: “We weten allemaal dat water en hoe we met water omgaan belangrijk is en onder druk staat. Het is onze taak om te zorgen voor voldoende water, dat het water schoon is en dat we veilig zijn om weersextremen en grote wateroverlast op te kunnen vangen. Daarom is het belangrijk om vanuit verschillende perspectieven en expertises te kijken naar de uitdagingen die er zijn. Hierin is samenwerken cruciaal. Ik ben daarom ook blij dat er zoveel verschillende partijen uit Utrecht op onze Waterdag zijn geweest.”

Deltacommissaris Co Verdaas met gedeputeerde Has Bakker
Op de foto: Deltacommissaris Co Verdaas met gedeputeerde Has Bakker.

Voor persinformatie:
jiri.glaap@provincie-utrecht.nl
06 39 63 21 97