Provincie Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en negen grondeigenaren in het Kromme Rijngebied hebben vrijwillig grond met elkaar geruild. Zo ontstaat bijna 29 hectare natuur in en rond beschermde natuurgebieden, kan de Lekdijk versterkt worden en krijgen agrariërs ruimte om hun bedrijf toekomstbestendig voort te zetten. Met dit soort samenwerking en maatwerk laten Utrechtse grondeigenaren en overheden zien dat de belangen van natuur, landbouw en waterveiligheid goed samen kunnen gaan.

Familie Lekkerkerker, één van de deelnemende agrariërs, verplaatst haar bedrijf van Amerongen naar Cothen. Op de nieuwe locatie gaan zij extensiever boeren en verlenen zij zorg aan mensen met hulp van dieren en de natuur. Dankzij de bedrijfsverplaatsing slaat er aanzienlijk minder stikstof in het Natura 2000-gebied Oud Kolland neer. Ook voegt de provincie tien hectare extra natuur toe, waardoor de druk op dit Natura 2000-gebied afneemt.
Agrariër Kees Lekkerkerker: “Het was een intensief traject, maar de ruil heeft ons toekomstperspectief gegeven – voor ons bedrijf én ons gezin. Dankzij de begeleiding van de provincie en onze adviseurs kregen we overzicht en vertrouwen. Dat is precies wat we nodig hadden."
Gedeputeerde Mirjam Sterk (Natuur en Landbouw) vult aan: “We stelden een onafhankelijk kavelruilcoördinator aan die maandenlang sprak met de agrariërs, de Willem van Abcoude Stichting, het waterschap, de gemeenten en provincie Utrecht. Zorgen en belangen van elf partijen samenbrengen is ingewikkeld, maar deze kavelruilen laten zien dat dit soort maatwerk kan én loont in Utrecht.”
Vrijwillige kavelruil voor landbouw, natuur en waterveiligheid
In het Kromme Rijngebied zet de provincie Utrecht vrijwillige kavelruil in voor meerdere doelen: versterking van de natuur, toekomstbestendige landbouw en een veilige, sterke Lekdijk. Door gronden te ruilen vergroot en verbindt de provincie natuurgebieden, waardoor een robuuster en biodiverser leefgebied voor dieren en planten ontstaat. Hoogheemraad Stichtse Rijnlanden zet de verkregen gronden in voor het versterken van de Lekdijk, zodat die veilig blijft en ons tegen overstromingen beschermt.
Hoogheemraad Els Otterman van De Stichtse Rijnlanden licht toe: “Vanwege de waterveiligheid moeten sommige bewoners langs de dijk verplicht hun grond verkopen aan het waterschap. Dat is pijnlijk en vervelend. Juist daarom zoeken we actief naar alternatieven. Dankzij vrijwillige kavelruil kunnen we die grond makkelijker vinden en aanbieden.”
Ook voor agrarisch ondernemers is grondruil interessant, omdat zij hun kavel kunnen vergroten of op een andere plek hun bedrijf toekomstbestendiger kunnen inrichten. Vorig jaar werden al de eerste twee kavelruilen in dit gebied met succes afgerond en momenteel lopen er constructieve gesprekken over een vijfde en zesde kavelruil.
Wilt u meer weten over het kavelruilproces? Bezoek dan onze webpagina Kavelruil Kromme Rijn Oost.
Voor persinformatie:
cor.van.der.leemputten@provincie-utrecht.nl
06 14 75 81 45