Lees in de onderstaande werkwijze hoe de gronden worden verdeeld. De provincie heeft deze werkwijze opgesteld om het kavelruilproces zorgvuldig en transparant te laten verlopen. De kavelruilcoördinator maakt tijdens de inventarisatie gebruik van deze werkwijze.
Uitgangspunten
De kavelruil kent een aantal uitgangspunten gericht op een goed lopend proces. Dit zijn:
- Deelname aan de kavelruil is vrijwillig. Afspraken leggen we schriftelijk vast en we vragen om uw akkoord.
- Wie gronden inbrengt voor realisatie van de acht prioriteiten (zie hieronder) nemen we als eerste mee in het proces, met uitzondering voor de gronden die omgevormd worden naar natuur.
- Grondeigenaren die alleen grond in willen brengen, maar geen toedeling wensen, zijn ook welkom.
- Deelnemers die alleen grond toebedeeld willen krijgen buiten de natuurbegrenzing, nemen niet deel aan de verkennende gesprekken met de kavelruilcoördinator, maar benaderen we individueel als grond niet kan worden toebedeeld.
- De kavelruil voeren we stapsgewijs uit. Dit betekent dat we niet één eindbeeld maken, maar dat we gaandeweg al ruilen.
- Deelnemers zijn gelijkwaardig en gaan in eerste instantie individueel in gesprek met de kavelruilcoördinator. Aan de hand van de doelstellingen en de wensen van de deelnemers stellen we een ruilplan op.
- Deelnemers zijn gerechtigd om voor eigen rekening en risico bodemonderzoek uit te laten voeren op de aan hen toebedeelde gronden.
Prioritering
De toebedeling van de beschikbare gronden vindt plaats op basis van onderstaande prioritering en de beschikbaarheid van gronden binnen het plangebied Kromme Rijn Oost. De prioriteiten zijn opgeschreven in volgordelijkheid. Dat betekent dat u meer kans maakt om mee te doen aan het kavelruilproces als u gronden inbrengt met prioriteit 1 ten opzichte van prioriteit 2, enzovoorts.
- Gronden gelegen binnen de Natura 2000-begrenzing; wettelijke Europese natuuropgave die eind 2022 gerealiseerd had moeten zijn.
- Gronden gelegen buiten de Natura 2000-begrenzing die noodzakelijk zijn voor het beschermen van Natura 2000-gebied (wettelijke Europese opgave).
- Gronden gelegen binnen de begrenzing van het Natuurnetwerk Nederland (NNN); landelijke opgave die in 2027 gerealiseerd moet zijn.
- Gronden gelegen binnen de begrenzing van het NNN-zoekgebied (Groene Contour en NNN-agrarisch); provinciale opgave om de landelijke opgave NNN tijdig te kunnen realiseren.
- Gronden gelegen buiten de NNN-begrenzing die ingezet kunnen worden voor een ruil van gronden binnen de NNN-begrenzing, voor het realiseren van dijkversterking of voor natuur langs de Kromme Rijn. Deze gronden kunnen een bijdrage leveren aan de landelijke opgave onder prioriteit 3 en 4 genoemd.
- Gronden die door ligging dicht bij het NNN-gebied kunnen bijdragen aan het kavelruilproces. Deze gronden kunnen een bijdrage leveren aan de landelijke opgave onder 3 en 4 genoemd.
- Gronden grenzend aan gronden in eigendom van de provincie Utrecht. Dit zorgt voor het krijgen van grotere percelen die aantrekkelijker zijn voor het realiseren van een ruiling.
- Iedereen die wil deelnemen aan de kavelruil, maar geen gronden heeft of deze niet in wil brengen, maar wel belangstelling heeft voor toedeling.
Volgorde van toedeling
- Eigenaren die grond inbrengen die andere eigenaren wensen, komen bij voorrang in aanmerking voor toedeling. Daarna komen degenen die wel grond inbrengen, maar die andere eigenaren niet wensen. Brengt u niets in, dan komt u als laatste in aanmerking voor toedeling (pas als anderen geen belangstelling hebben).
- Als twee of meer eigenaren interesse hebben in hetzelfde perceel dan gaat diegene die het meest bijdraagt aan de prioritering voor.
- Als twee of meer agrarische eigenaren hun oog laten vallen op hetzelfde perceel dan gaat huiskavelvergroting voor, vervolgens kavelconcentratie en daarna grootste afstandsverkorting.
- Voor de (nieuwe) natuurgronden dient degene die ze in eigendom wil krijgen aan te geven hoe die denkt ze te gaan beheren. Bent u hierin geïnteresseerd? Lees dan de criteria bij verkoop van (nieuwe) natuurgronden en de voorwaarden voor toedeling.
Ben u hierna nog steeds geïnteresseerd in aankoop van natuurgronden, dan kunt u zich aanmelden. Zie hiervoor het kopje ‘aanmelden’. Heeft u nog vragen? Mail dan naar kavelruilkro@provincie-utrecht.nl of neem contact op met de projectleider Helene Hine via 06 43 41 59 02.
Randvoorwaarden
- Percelen waar onduidelijkheid over is doen niet mee in het ruilproces. Denk aan het ontbreken van overeenstemming in onverdeelde boedels of afspraken over verkoop.
- Deelnemers dienen gevolmachtigd te zijn om beslissingen te nemen voor henzelf, voor familie of voor organisaties.
- De proceskosten, inclusief notaris- en kadasterkosten voor de kavelruil, komen voor rekening van de provincie Utrecht. Aanvullende kosten voor private grenscorrecties, splitsingen en tenaamstellingen komen voor rekening van de individuele deelnemers.
- Alle inrichtingswerken, zoals dammen of perceelverbetering, zijn voor rekening van verkrijger.
- Noodzakelijke vergunningen voor bovengenoemde inrichtingswerken verzorgt de verkrijger.
- Afrekening van over- of onderbedeling gebeurt op basis van onafhankelijk uitgevoerde taxaties door één of twee taxateurs die door de provincie Utrecht zijn aangesteld.
Rol kavelruilcoördinator
Het is de taak van de kavelruilcoördinator om het aanspreekpunt te zijn voor geïnteresseerde partijen uit het plangebied Kromme Rijn Oost. De kavelruilcoördinator is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken van de kavelruil, waaronder:
- Overleggen opstarten met eigenaren volgens de prioritering;
- Het (laten) opstellen van kavelruilvoorstellen;
- Het laten taxeren van de gronden die in de kavelruilvoorstellen zijn opgenomen;
- Het (laten) opstellen van kavelruilovereenkomsten;
- Het leveren van kavelruilstukken voor besluitvorming door Gedeputeerde Staten;
- Zorg dragen voor ondertekening kavelruilovereenkomst.