Onze natuurgebieden worden op verschillende manieren beschermd. Naast algemene wetten en regels is er de planologische bescherming van Natuurnetwerk Nederland (NNN). Binnen het NNN zijn gebieden aangewezen die vallen onder Natura 2000: een netwerk van beschermde natuurgebieden in de Europese Unie.
Natura 2000-gebieden
Natura 2000 is een netwerk van beschermde natuurgebieden in de Europese Unie. Deze gebieden zijn aangewezen omdat ze van internationaal belang zijn, bijvoorbeeld als overwinteringsplaats voor vogels. In Nederland zijn er 162 Natura 2000-gebieden. Daarvan liggen er tien (gedeeltelijk) in de provincie Utrecht. Op de onderstaande kaart ziet u waar de gebieden liggen.
Snel naar
-
Binnenveld
Een deel van het Binnenveld is in 2014 aangewezen als Natura 2000-gebied. -
Botshol
Botshol is een oude veenafgraving uit de 18de eeuw, waarvan maar een deel van het veen is weggehaald. -
Eemmeer & Gooimeer Zuidoever
In Utrecht loopt het gebied vanaf de provinciale grens met Noord-Holland over de zuidelijke oever tot vóór de gemeente Spakenburg -
Kolland en Overlangbroek
Kolland en Overlangbroek zijn twee landgoederen in het stroomgebied van de Kromme Rijn. -
Lingegebied & Diefdijk-Zuid
Het Lingegebied & Diefdijk-Zuid is een uniek stukje natuur langs de rivier de Linge en de Diefdijk. -
Nieuwkoopse Plassen en de Haeck
Het Natura 2000-gebied Nieuwkoopse Plassen en de Haeck ligt voor het grootste deel in provincie Zuid-Holland. Een klein deel ligt in de provincie Utrecht, dat deel heet ‘Schraallanden langs de Meije’. -
Oostelijke Vechtplassen (Natura 2000)
De Oostelijke Vechtplassen is een uniek natuurgebied dat in de provincies Utrecht en Noord-Holland ligt. Het is onderdeel van het Natura 2000-netwerk. -
Rijntakken
De uiterwaarden van de Nederrijn strekken zich uit tussen rivier en de Winterdijk aan de Utrechtse en de Gelderse oever. Het is een open landschap dat veel vogelsoorten aantrekt. -
Uiterwaarden Lek
De uiterwaarden van de Lek vormen waardevolle leefgebieden voor planten en dieren. -
Zouweboezem
Het Natura 2000-gebied Zouweboezem ligt in de gemeente Vijfheerenlanden, in het zuidwesten van de provincie Utrecht.
Beheerplan
In de Wet Natuurbescherming is vastgesteld hoe er moet worden omgegaan met Natura 2000-gebieden. Het beheerplan is een verplicht onderdeel. Voor alle gebieden zijn instandhoudingsdoelen geformuleerd. Bijvoorbeeld het aantal hectares blauwgrasland dat in een gebied moet blijven bestaan.
Soms kunnen de natuurwaarden in een gebied achteruit gaan en moet de provincie maatregelen nemen om ze in stand te houden. In het beheerplan worden deze maatregelen uitgewerkt naar de praktijk. Dat kunnen kleine ingrepen zijn, zoals het plaatsen van een stuwtje of het verwijderen van bomen, maar ook het langdurig maaien en afvoeren van de vegetatie. Daarnaast beschrijft het beheerplan de huidige situatie van de natuur, trends in aantallen en kwaliteit van de planten en dieren die er voorkomen, de waterhuishouding, het terreinbeheer en het bestaand gebruik van het gebied.
Het beheerplan heeft een looptijd van 6 jaar. Na 6 jaar wordt de situatie opnieuw bekeken en komt er een nieuw, eventueel aangepast plan.
Hoe komt een beheerplan tot stand?
Om het beheerplan te maken werkt de provincie nauw samen met andere belanghebbenden, zoals aanliggende provincies, het Rijk, gemeentes, waterschappen, agrarische natuurverenigingen, omwonenden en terreinbeheerders. Daarnaast wordt voor ieder gebied een adviescommissie opgericht en zijn er informatieavonden waar iedereen met belangstelling voor het gebied van harte welkom is met vragen en opmerkingen.
Bestaand gebruik
Natura 2000-gebieden zijn geen natuurreservaten waar niemand mag komen. Er wordt vaak gewandeld en gefietst, maar ook gewoond en gewerkt. Zolang deze activiteiten geen schadelijk effect hebben op de natuur, wil de provincie dat dit gebruik zoveel mogelijk kan doorgaan. Zijn er wel mogelijke effecten op de natuur, dan zoekt de provincie een oplossing samen met betrokkenen.
Al het bestaand gebruik in een gebied dat niet schadelijk is, wordt opgenomen in het beheerplan. Eenmaal opgenomen in het beheerplan hoeft voor die activiteiten geen vergunning meer worden aangevraagd. Nieuwe activiteiten en activiteiten met mogelijk schadelijke gevolgen voor de natuur blijven wel vergunningsplichtig.
Contact
Secretariaat van de afdeling Fysieke Leefomgeving
Telefoon: 030 258 90 11
E-mail: secretariaat.leefomgeving@provincie-utrecht.nl.