De beekbegeleidende bossen in Kolland en Overlangbroek hebben te maken met meerdere bedreigingen die elkaar versterken. Door toegenomen droogte en intensivering van de landbouw, met name in omliggende gebieden, is sprake van een te lage grondwaterstand en te weinig kwelwater, wat eerder zorgde voor het bufferend vermogen. Daarnaast zijn er veel essen in het bos gestorven aan de door een schimmel veroorzaakte essentaksterfte, wat heeft geleid tot meer lichtinval op de bosbodem. Een combinatie van te veel lichtinval op de bosbodem en een verzuurde (mede door stikstofdepositie) en te voedselrijke bodem heeft geleid tot verruiging van de bodembegroeiing, met name tot overwoekering door bramen. Dit is slecht voor de eerder genoemde paddenstoelen en (korst)mossen.
Doelsoorten
Het gebied Kolland en Overlangbroek is beschermd omdat het aanwezig bostype en (korst)mossen zeldzaam zijn in Europa. Het gaat om de doelsoort:
- Vochtige alluviale bossen (beekbegeleidend bos)
Beheerplan
Om de bijzondere natuur in Kolland en Overlangbroek te behouden en verbeteren is net als voor andere Natura 2000-gebieden een beheerplan opgesteld. Daarin staat welke maatregelen worden uitgevoerd om de bijzondere natuur te herstellen en om de natuurdoelen voor het gebied te halen.
Beheerplan Kolland en Overlangbroek