In natuurgebieden en randen van dorpen en steden in onze provincie wordt met enige regelmaat afval gedumpt dat overblijft bij de productie van synthetische drugs.
Provinciale Staten hebben een motie aangenomen om provinciale buitengewone opsporingsambtenaren (BOA’s) met eenzelfde bonusbedrag te belonen als politieagenten en BOA’s van de gemeente Utrecht.
Het aantal zogenoemde ‘kleine landschapselementen' (KLE’s) in de provincie Utrecht groeit. Dat zijn toevoegingen aan het landschap die goed zijn voor de biodiversiteit en die het landschap een betere uitstraling geven. Er is nog budget beschikbaar om ook in 2021 nieuwe KLE’s aan te leggen.
De otter is na ruim veertig jaar terug in de provincie Utrecht en heeft zich hier gevestigd. Vrijwilligers hebben sporen gevonden langs de Veldwetering in de buurt van Vinkeveen en weten na een DNA-analyse zeker dat het om een otter gaat. Het zorgt voor een jubelstemming bij natuurkenners.
De provincie Utrecht stelt jaarlijks 50.000 euro beschikbaar voor Utrechtse dierenorganisaties die zieke of aangereden wilde dieren opvangen en vervoeren.
De natuur schittert in tinten geel, rood en oranje: het is herfst! Tijd om de tuin winterklaar te maken én de laatste kans om dit jaar af te rekenen met een hardnekkige exoot: de Japanse duizendknoop. Ecoloog Theo Portegijs van Natuur en Ruimte geeft tips.
In 31 natuurgebieden werkt de provincie Utrecht samen aan bestrijding van verdroging. Natuurgebied Armenland-Ruwiel is één van de gebieden waar de verdroging wordt bestreden. Allard van Leerdam is als ecoloog van Staatsbosbeheer betrokken bij de aanpak. “Ik zie al dat ons gezamenlijke werk een eerste positief effect heeft op diversiteit aan planten en dieren.”
Natuurgebied De Zoom bij Soest wordt in ere hersteld. De herstelwerkzaamheden vinden plaats op advies van diverse reptielen- en korstmossendeskundigen. Het project zorgt ervoor dat de biodiversiteit in dit gebied toeneemt. Dat betekent dat er aanpassingen komen die zorgen voor meer bijzondere soorten.