In de provincie Utrecht worden de dijken langs de Lek en Nederrijn over een lengte van 55 kilometer versterkt. Tot en met 14 maart zijn deze dijkplannen te bekijken in een digitaal bezoekerscentrum.
In 31 natuurgebieden werkt de provincie Utrecht samen aan bestrijding van verdroging. Natuurgebied Armenland-Ruwiel is één van de gebieden waar de verdroging wordt bestreden. Allard van Leerdam is als ecoloog van Staatsbosbeheer betrokken bij de aanpak. “Ik zie al dat ons gezamenlijke werk een eerste positief effect heeft op diversiteit aan planten en dieren.”
De aanpak van verdroging in Utrechtse natuurgebieden heeft een positief effect op de kwaliteit van de natuur. Dat blijkt uit de evaluatie van de verdrogingsaanpak die de provincie Utrecht presenteert. Door de aanpak is de waterhuishouding in de meeste gebieden verbeterd.
Op 5 oktober 2020 is de beheerovereenkomst Recreatie om de Stad 2020-2023 ondertekend door de provincie Utrecht, gemeenten Utrecht, Houten, IJsselstein en Bunnik, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.
De provincie zet samen met haar partners in op het remmen van de bodemdaling in het Veenweidegebied. Provinciale Staten hebben ingestemd met een plan om daar 13 miljoen euro in te investeren. Daar komt nog eens 18 miljoen euro bij uit Rijksgelden.
Anthony Rietveld (43) weet niet beter dan dat ieder jaar de bodem op zijn land een centimeter zakt. Samen met zijn ouders en gezin van vier kinderen runt hij in de polder Kortrijk een melkveehouderij. Sinds 1680 is de familie Rietveld al actief in het gebied. Op 32 hectare grond heeft de familie 100 melkkoeien met bijbehorend jongvee. Anthony is samen met negen andere boeren in het project Kockengen Waterproof gestapt en legde in mei waterinfiltratiebuizen aan.
In de komende twintig jaar komen er zo’n 145.000 woningen bij in onze provincie. Hoe kan parkinclusief ontwikkelen ervoor zorgen dat bij woningbouw de natuur behouden blijft?
In Nieuwegein, aan de Lekdijk, wacht een mooie, maar uitdagende klus. Het gaat om de dijkversterking van de Lekdijk: vanaf het Culemborgse veer tot de Prinses Beatrixsluis wordt het hele gebied opnieuw ingericht. Met veel partijen, verschillende wensen en een enorm traject waar tijdsdruk op zit. Deze dijkversterking wordt aangegrepen om het gebied verder te ontwikkelen.
De planvorming voor de gebiedsontwikkeling Grebbedijk kan van start, nu het voorkeursalternatief definitief is. Voor het Utrechtse deel van de dijk houdt dit onder andere in dat het historische Hoornwerk aan de Grebbedijk in Rhenen wordt opgeknapt.