Om de identiteit van het bijzondere Utrechtse landschap in stand te houden en te versterken, worden de komende jaren meer kleine houtige landschapselementen aangelegd.
De provincie Utrecht stelt 200.000 euro beschikbaar voor vergroening van het landschap in de Lopikerwaard. De subsidie is bedoeld voor de aanleg en herstel van zogenoemde kleine landschapselementen.
In Leusden zijn met succes Kleine Landschapselementen (KLE) hersteld. Landschapselementen geven meerwaarde aan de landschappelijke en natuurlijke kwaliteit.
Het Platform Kleine Landschapselementen heeft met steun van provincie Utrecht ‘De Landschapswijzer’ uitgegeven. Het boekje vormt een handig hulpmiddel voor iedereen die goed geïnformeerd landschapselementen wil aanleggen in het agrarisch gebied of bijvoorbeeld nieuwe bomen wil planten in de tuin.
Honderden gelukkige Utrechters kwamen naar één van de ‘bomen-drive-thru’s’ om hun gratis inheemse boompjes op te halen. De provincie heeft deze bomenuitdeelactie financieel mogelijk gemaakt.
Het aantal zogenoemde ‘kleine landschapselementen' (KLE’s) in de provincie Utrecht groeit. Dat zijn toevoegingen aan het landschap die goed zijn voor de biodiversiteit en die het landschap een betere uitstraling geven. Er is nog budget beschikbaar om ook in 2021 nieuwe KLE’s aan te leggen.
De provincie Utrecht investeert extra geld in de verbetering van het landschap in de provincie. Dat gebeurt door het bekostigen van zogenoemde kleine landschapselementen (KLE), zoals knotwilgen, houtwallen, lanen en poelen.