Eerste resultaten opknappen industrieterreinen bekend

Het is een jaar geleden dat de N.V. Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht (OMU) in opdracht van de provincie haar eerste verpauperde bedrijfspand aankocht. Want de provincie wil bestaande bedrijventerreinen intensiever en duurzamer gebruiken zodat er minder nieuwe bedrijventerreinen bijkomen. De ruimte die de de sloop van verouderde bedrijfspanden oplevert, is van onschatbare waarde in onze drukke regio. Inmiddels zijn er meerdere aankopen gedaan. 

‘Stap 1 van de strategie heeft gewerkt!’. Dat is toch wel de conclusie die de OMU mag trekken, een jaar na de eerste aankoop in Woerden. Er volgden aankopen in Mijdrecht, Utrecht en wederom Woerden. De provincie wil bestaande bedrijventerreinen intensiever en duurzamer gebruiken zodat er minder nieuwe bedrijventerreinen bij komen. Bedrijfsruimte is namelijk schaars in onze drukke regio. En daar kan de OMU bij helpen. De OMU koopt panden op die niet aantrekkelijk zijn voor de markt, sloopt, saneert de grond en creëert daarmee ruimte voor nieuwe, mooie en duurzame bedrijfspanden of geeft zo ruimte aan bedrijven om te kunnen uitbreiden. 

‘Wat vooral opvalt is dat onze investeringen ook leiden tot directe gesprekken met naastgelegen panden.’

Frank Hazeleger, directeur N.V. Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht (OMU)

Directeur Frank Hazeleger van de OMU deelt graag meer over de andere aankopen: ‘In Mijdrecht heeft de OMU een verouderd bedrijfspand aangekocht waar met name het kantoor al jaren leeg stond. Op Lage Weide in Utrecht hebben we een lab-locatie aangekocht van een bedrijf dat zich ergens anders in de regio gaat vestigen. En bij een andere locatie in Woerden hebben we overeenstemming bereikt met de buurman van onze eigen kavel waardoor we de dit gebied nog beter kunnen ontwikkelen.’

Samen met de buren

Wat dit jaar vooral opviel, is dat de investeringen ook leiden tot directe gesprekken met naastgelegen panden. Frank vertelt: ‘We merken dat onze buren door onze activiteiten ook willen gaan investeren of zelfs willen samenwerken om zo een integrale gebiedsontwikkeling tot stand te brengen. Zo kan OMU, in samenwerking met de markt, nog meer vierkante meter aanpakken.’ 

vervallen bedrijfspand OMU
Een voorbeeld van een verpauperd bedrijfspand zoals de OMU ze opkoopt om bestaande bedrijfsterrein op te knappen.

Verkoop van grond

Naar verwachting heeft de OMU tegen het einde van dit jaar de eerste panden gesloopt en de bouwrijp gemaakte gronden voorbereid op de verkoop. Hiermee is dan weer een stukje grond klaargemaakt voor de markt om moderne, groene en duurzame bedrijfspanden op te zetten. De opbrengst van de verkoop vloeit terug naar de OMU en wordt dan weer gebruikt om nieuwe oude panden op te kopen. Frank: “We blijven in de tussentijd natuurlijk continu op zoek naar nieuwe projecten. Zowel in gemeenten waar we al actief zijn als in de andere gemeenten binnen de provincie Utrecht.”


In 2023 schreven we over eerste aankoop van de OMU. Lees ook dit artikel Provincie pakt Utrechtse bedrijventerreinen aan.