Bodemsanering gemeentegrond
Status: Aanvraagperiode open
Aanvraagperiode: -
Laat u als gemeente de sterk verontreinigde bodem, die (mogelijk) risico’s voor de mens, milieu of een verspreidingsrisico veroorzaakt, onderzoeken of saneren? Of wilt u deze bodemverontreiniging(en) gebiedsgericht aanpakken? Dan kunt u hiervoor subsidie aanvragen.
Subsidie kan worden aangevraagd door niet-rechtstreekse gemeenten in de provincie Utrecht.
Subsidie kan worden aangevraagd voor onderzoek naar bodemverontreiniging en de sanering van bodemverontreiniging. Subsidie kan ook worden aangevraagd voor onderzoek en aanpak van diffuus lood binnen de aandachtsgebieden conform het Handelingskader diffuus lood voor:
- het opstellen van een gemeentelijk programma voor de aanpak van diffuus met lood verontreinigde grond in tuinen en moestuinen;
- (programmatisch) onderzoek naar bodemverontreiniging, onderscheidenlijk sanering van bodemverontreiniging, alsmede communicatie van gebruiksadviezen met betrekking tot diffuus lood in particuliere tuinen en moestuinen.
Subsidie wordt alleen verstrekt als in ieder geval aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
- Er is sprake van een (potentieel) onaanvaardbaar humaan, ecologisch en/of verspreidingsrisico zoals bedoeld in de Wet bodembescherming.
- De locatie bevindt zich binnen de rode contour.
- Er is geen bedrijfsmatig eigenaar verantwoordelijk voor de verontreiniging.
- U dient de aanvraag in vóór de uitvoering van het onderzoek en/of de sanering.
- U dient een aanvraag in vóór 1 april. De subsidie is beschikbaar tot eind 2022.
- De werkzaamheden waarvoor u subsidie aanvraagt worden uitgevoerd in het jaar van aanvraag.
- Er is geen sprake van een andere overheidsbijdrage in de kosten van bodemsanering.
Verder wordt uw uiteindelijke aanvraag getoetst aan de Uitvoeringsverordening subsidie bodemsanering Provincie Utrecht 2012.
Voor locaties die liggen binnen het grondgebied van de gemeenten Utrecht en Amersfoort moet u de aanvraag indienen bij het gemeentebestuur van die gemeenten.
Het maximale subsidiebedrag per aanvraag is tweehonderd vijf en twintig duizend euro.
De subsidie wordt verstrekt in de vorm van een bijdrage in de saneringskosten. Hoeveel dit precies is, ligt aan het jaartal waarin de bodemverontreiniging ontstaan is en het jaartal waarin u eigenaar/erfpachter bent geworden. Met behulp van de Uitvoeringsverordening subsidie bodemsanering provincie Utrecht berekent u welk deel van de saneringskosten in uw situatie gesubsidieerd wordt.
Voordat u subsidie aanvraagt is het goed te onderzoeken of u tot de doelgroep behoort, of uw project aan de criteria voldoet en welke bijlagen u bij uw aanvraag moet voegen. Hier leest u meer over het aanvragen van subsidie.
Als subsidie wordt verleend ontvangt u een verleningsbeschikking. Wat u moet doen na de verleningsbeschikking leest u hieronder.
U heeft subsidie aangevraagd en een verleningsbeschikking ontvangen. Afhankelijk van de subsidie of het subsidiebedrag zijn er verplichtingen waaraan u moet voldoen. Bijvoorbeeld bij wijzigingen in het project dient u de provincie op de hoogte te stellen of na het realiseren van een project dient een gereedmelding of een vaststellingsverzoek in te dienen. Wat u hierover moet weten kunt u hier lezen.
Heeft u interesse in de subsidie? Neem dan eerst contact op met Harry van den Oever om te informeren naar de mogelijkheden:
T: 06 - 22 22 42 37
E: harry.van.den.oever@provincie-utrecht.nl