Kleine Landschapselementen (AVP)
Status: Aanvraagperiode gesloten
Aanvraagperiode: -
Via openstellingsbesluiten wordt deze subsidie opengesteld voor een bepaalde periode. Deze subsidie wordt alleen verleend aan agrarische collectieven. Eigenaren van landbouw- of natuurgrond zijn wel de eindbegunstigde en kunnen bij deze collectieven vergoeding aanvragen voor aanleg (en herstel) van kleine landschapselementen.
Kleine landschapselementen dragen bij aan de kwaliteit van natuur en landschap. Voorbeelden zijn bosjes, houtwallen, poelen, knotbomen, struweelranden en natuurvriendelijke oevers. Voor aanleg en herstel van kleine landschapselementen in agrarisch gebied en in natuurgebieden is subsidie mogelijk op het grondgebied van de gemeenten die deelnemen aan het Platform kleine landschapselementen. De aanvraag van deze subsidie loopt via de agrarische collectieven.
De subsidie is bedoeld om agrariërs, natuurbeheerders en organisaties en particulieren met eigen grond te ondersteunen die kleine landschapselementen willen aanleggen en/of herstellen. De subsidie loopt via de agrarische collectieven: zij kunnen de subsidie aanvragen en zij ontzorgen deelnemers, ook wel eindbegunstigden genoemd, die een landschapselement willen aanleggen of herstellen. De collectieven kunnen vanuit hun rol in het agrarisch natuur- en landschapsbeheer ook beheersubsidie voor de betreffende landschapselementen aanvragen.
Op de pagina Kleine landschapselementen vindt u informatie over de deelnemende gemeenten, de contactgegevens van de agrarische collectieven en overige subsidiemogelijkheden, bijvoorbeeld voor het beheer van kleine landschapselementen.
- Aanleg en herstel van landschapselementen binnen het leefgebied dooradering, zoals begrensd in het Natuurbeheerplan 2024, kaart 8 Leefgebied dooradering
- Aanleg en herstel van landschapselementen binnen alle deelgebieden op kaart 1 ‘Te ontwikkelen natuur’ als natuur begrensde gebieden
- De aanleg van bepaalde kleine landschapselementen met functieverandering van grond binnen het leefgebied dooradering, zoals begrensd in het Natuurbeheerplan 2024, kaart 8 Leefgebied dooradering
In de bijlage bij de Subsidieregeling Agenda Vitaal Platteland zijn de landschapselementen genoemd die voor subsidie in aanmerking komen. De subsidieregeling met bijlage vindt u onderaan deze pagina.
De voorwaarden voor de subsidie staan in de Subsidieregeling Agenda Vitaal Platteland, artikel 3.1.1 en artikel 3.1.2. Deze subsidieregeling vindt u onderaan deze pagina.
Artikel 3.1.1 heeft betrekking op de aanleg en herstel van kleine landschapselementen; artikel 3.1.2 heeft betrekking op de aanleg van kleine landschapselementen met functieverandering van de grond.
De subsidie bedraagt maximaal 100 procent van de subsidiabele kosten. Welke kosten subsidiabel zijn leest u in artikel 3.1.1 en artikel 3.1.2.van de Subsidieregeling Agenda Vitaal Platteland. Deze vindt u onderaan deze pagina.
Voordat u subsidie aanvraagt is het goed te onderzoeken of u tot de doelgroep behoort, of uw project aan de voorwaarden voldoet en welke bijlagen u bij uw aanvraag moet voegen. Onderaan deze pagina vindt u het (verplichte) aanvraagformulier.
Lees meer over het aanvragen van subsidie en een toelichting op het aanvraagformulier.
Als subsidie wordt verleend, ontvangt u een verleningsbeschikking.
Lees wat u moet doen nadat u de verleningsbeschikking ontvangen heeft.
Wilt u weten of uw project in aanmerking komt voor subsidie? Of wilt u advies bij de aanvraag? Neem dan contact op, per mail: subsidies_LG@provincie-utrecht.nl of telefonisch: 06 36 19 45 71 of 06 15 96 17 69.