Kleine landschapselementen zijn belangrijk voor het landschap en de natuur in de provincie Utrecht. En daarmee voor een gezonde en prettige leefomgeving. Daarom inventariseren we periodiek hoe ze eraan toe zijn. Kleine landschapselementen zijn echter niet alleen belangrijk, ze zijn ook kwetsbaar. Bijzondere bomen, struiken en bosjes worden gekapt, poeltjes gedempt, er ontstaan "gaten in het landschap" en de kleine landschapselementen die overblijven, zijn er niet altijd goed aan toe.
Om deze neerwaartse trend te stoppen, heeft de provincie Utrecht een Waardenkaart beschermde kleine landschapselementen gemaakt. Op deze kaart staan de beschermde kleine landschapselementen die niet meer beschadigd of vernietigd mogen worden. Op deze manier beschermen we samen de landschappelijke en natuurlijke waarden in de provincie Utrecht.
Wat houdt deze beschermde status in?
Als grondeigenaar (en/of de eventuele huurder/pachter) zorgt u ervoor dat het beschermde kleine landschapselement niet beschadigd of vernield wordt, geeft u het beschermd klein landschapselement het noodzakelijk onderhoud en zorgt u ervoor dat het in goede staat blijft. En natuurlijk kunt u het hout dat vrijkomt uit onderhoud naar eigen inzicht blijven gebruiken, bijvoorbeeld als energiehout. Meer informatie hierover vindt u in de Omgevingsverordening.
Mag een beschermd klein landschapselement dan helemaal niet gesnoeid of verwijderd worden?
Ja zeker wel, in de volgende situaties:
- Op grond van de Plantgezondheidswet of ter bestrijding van boomziekten;
- Voor noodzakelijk onderhoud gericht op de kwaliteitsverbetering of de duurzame instandhouding van het kleine landschapselement;
- Voor periodiek onderhoud van griend- en hakhout zodat dit duurzaam behouden blijft.
Gaat het niet om een van de bovenstaande situaties, maar is het om dringende redenen toch noodzakelijk het beschermd klein landschapselement bovengronds of ondergronds te vellen, rooien, beschadigen, vernielen, vernietigen, bewerken of gebruiken op een wijze waardoor het beschermd klein landschapselement ontsierd wordt of het voortbestaan direct of op de langere termijn in gevaar gebracht wordt?
Dan meldt de grondeigenaar (of de door de grondeigenaar gemachtigde huurder/pachter van het perceel) dit via het Omgevingsloket (formulier Activiteiten met beschermd klein landschapselement – Melding (Provincie)). We bekijken de melding en indien nodig geven we voorwaarden mee waaronder de handelingen toch mogelijk zijn.
De precieze regelgeving voor beschermde kleine landschapselementen vindt u in de Omgevingsverordening. Het beheren, aanleggen en herstellen van beschermde kleine landschapselementen kan eventueel met subsidie van de provincie.
Niet eens met de beschermde status van het kleine landschapselement?
Is de grondeigenaar het niet eens met de beschermde status van het kleine landschapselement? Dan is het mogelijk bij de provincie Utrecht een onderbouwd verzoek in te dienen om de beschermde status op te heffen. Stemmen we in met het verzoek, dan wordt dit meegenomen in het ontwerp van de wijziging van de Omgevingsverordening.
Meer weten over de beschermde status van kleine landschapselementen?
Neem dan contact op met de collega’s van het team Vergunningverlening Natuur en Landschap via servicebureau@provincie-utrecht.nl.