Regeling Hollandse Waterlinies
Status: Aanvraagperiode open
Aanvraagperiode: -
De Provinciale Omgevingsvisie en Interim Omgevingsverordening scheppen de ruimtelijke kaders voor de ontwikkeling van onze provincie. Daarbinnen valt het uitvoeringsprogramma Hollandse Waterlinies 2021-2024 ‘Van verdedigingslinie naar inspiratiebron’. In de geest van de omgevingsvisie beoogt het Utrechtse programma de ruimtelijke kwaliteit van de Hollandse Waterlinies te versterken, waarbij wordt ingespeeld op initiatieven uit de gebieden. Tegelijkertijd probeert het programma provinciale opgaven te verbinden en tot uitvoering te brengen, zoals op het gebied van recreatie en klimaatadaptatie. De subsidieregeling Hollandse Waterlinies provincie Utrecht legt de basis voor de uitvoering van het programma en het realiseren van de doelen daarvan. In deze regeling is onder meer uitgewerkt welke activiteiten in aanmerking komen voor subsidie en aan welke voorwaarden daarbij moet worden voldaan.
De subsidieregeling is bedoeld voor iedere organisatie (bedrijf, gemeente, instelling, etc.) of particulier die een bijdrage kan leveren aan het realiseren van de doelstellingen van het uitvoeringsprogramma Hollandse Waterlinies 2021-2024 ‘Van verdedigingslinie naar inspiratiebron’.
Artikel 2 van de subsidieregeling:
A. bekende, beleefbare en toegankelijke waterlinie waarbij de activiteiten bijdragen aan:
1e het uitdragen van de kernkwaliteiten en het verhaal van de Hollandse Waterlinies door de beleving en bekendheid hiervan te vergroten; of
2e het versterken van de toegankelijkheid en het recreatief gebruik van de Hollandse Waterlinies voor wandelaars en fietsers.
B. ontwikkeling waterlinie als duurzaam en klimaat adaptief landschap waarbij de activiteiten bijdragen aan:
1e het vergroten van de klimaat adaptieve waarde in het landschap van de Hollandse Waterlinies;
2e een duurzaam landschap van de Hollandse Waterlinies door bevordering van de samenwerking met de landbouw en de stimulering van productie en verkoop van duurzaam (regionaal) voedsel; of
3e duurzame energieopwekking in het waterlinielandschap.
C. restauratie of herbestemming van waterlinie objecten waarbij de activiteiten bijdragen aan:
1e werkzaamheden (voorbereiding en uitvoering) voor de restauratie van een object; of
2e werkzaamheden (voorbereiding en uitvoering) voor de herbestemming van een object, waarbij de herbestemming wordt gecombineerd met de openstelling van dat object voor het publiek.
Voordat u een subsidieaanvraag indient is het wenselijk om hierover eerst contact op te nemen met het programmateam Hollandse Waterlinies. Samen kunnen we dan de voorgenomen opzet van uw projectplan inclusief begroting bespreken.
Ook verwachten we van elke subsidieontvanger dat deze tijdens en na de uitvoering van het subsidieproject het verhaal van de Hollandse Waterlinies uitdraagt. De toelichting in de regeling verschaft daarvoor meerdere praktische handreikingen.
Nadere informatie over de voorwaarden is te vinden in de subsidieregeling Hollandse Waterlinies.
- Voor activiteiten als bedoeld in art. 2, tweede lid, onder a en b, bedraagt de maximale hoogte van subsidie op grond van deze regeling 150.000 euro. Daarbij geldt dat de subsidie maximaal 75% van de subsidiabele kosten bedraagt. De cofinanciering bedraagt daarmee minimaal 25%.
- Voor restauratie van een fort als bedoeld in art. 2, tweede lid, onder c, sub 1, bedraagt de subsidie maximaal 400.000 euro, waarbij geldt dat:
- De subsidie maximaal 40% bedraagt van de subsidiabele kosten bij een restauratie waaraan geen verduurzamingsopgave is verbonden. De cofinanciering bedraagt daarmee minimaal 60%; en
- De subsidie maximaal 60% bedraagt van de subsidiabele kosten bij een restauratie waaraan wel een verduurzamingsopgave is verbonden. De cofinanciering bedraagt daarmee minimaal 40%.
- Voor herbestemming van een fort als bedoeld in art. 2, tweede lid, onder c, sub 2, bedraagt de subsidie maximaal 200.000 euro, waarbij geldt dat:
- De subsidie maximaal 40% bedraagt van de kosten bij een herbestemming waaraan geen verduurzamingsopgave verbonden is. De cofinanciering bedraagt daarmee minimaal 60%; en
- De subsidie maximaal 60% bedraagt van de subsidiabele kosten bij een herbestemming waaraan wel een verduurzamingsopgave verbonden is. De cofinanciering bedraagt daarmee minimaal 40%.
- Voor restauratie in combinatie met herbestemming van een fort als bedoeld in art. 2, tweede lid, onder c, sub 1 en 2, bedraagt de subsidie maximaal 600.000 euro, waarbij geldt dat:
- De subsidie maximaal 40% bedraagt van de subsidiabele kosten bij een restauratie en herbestemming waaraan geen verduurzamingsopgave verbonden is. De cofinanciering bedraagt daarmee minimaal 60%; en
- De subsidie maximaal 60% bedraagt van de subsidiabele kosten bij een restauratie en herbestemming waaraan wel een verduurzamingsopgave verbonden is. De cofinanciering bedraagt daarmee minimaal 40%.
U heeft subsidie aangevraagd en een verleningsbeschikking ontvangen. Afhankelijk van de subsidie of het subsidiebedrag zijn er verplichtingen waaraan u moet voldoen. Bijvoorbeeld bij wijzigingen in het project dient u de provincie op de hoogte te stellen, of na het realiseren van een project moet u mogelijk een vaststellingsverzoek indienen. Wat u hierover moet weten, kunt u hier lezen.
Heeft u vragen over de procedure, dan kunt u contact opnemen met het subsidieloket van de provincie Utrecht via e-mail naar subsidies@provincie-utrecht.nl of via telefoonnummer 030-2589111.
Om in contact te komen met het programmateam Hollandse Waterlinies kunt u een e-mail sturen naar info_hollandse_waterlinies@provincie-utrecht.nl.
Deze subsidie aanvragen
Wij vragen u om uw subsidieaanvraag vooraf te bespreken met onze projectleiders. Neem hiervoor contact op met: info_hollandse_waterlinies@provincie-utrecht.nl.
Nadat u uw aanvraag heeft doorgesproken, kunt u het formulier invullen.