Uitvoeringsverordening Versterking Vitaliteit Binnensteden, Dorpskernen en Winkelcentra
Status: Aanvraagperiode gesloten
Aanvraagperiode: -
De vitaliteit van binnensteden, dorpskernen en winkelcentra staat onder druk door de toename van online winkelen en daardoor wegvallen van detailhandel. Door de coronacrisis is dit proces verder gaan versnellen en versterkt met ook grotere effecten voor allerlei functies in de binnensteden en dorpskernen. Het doel van de subsidieregeling is het versterken van de samenwerking tussen ondernemers, vastgoedeigenaren en overheid wat concreet moet leiden tot een aanpak ter versterking van de (langjarige) vitaliteit van een binnenstad/dorpskern/winkelcentrum. Die samenwerking is een belangrijke voorwaarde om effectief maatregelen in binnensteden, dorpskernen en/of winkelcentra op te kunnen pakken. Gemeenten kunnen hiertoe subsidie aanvragen.
Subsidie kan worden verstrekt aan gemeenten in de provincie Utrecht die door middel van een plan van aanpak en samenwerking met ondernemers en vastgoedpartijen, de vitaliteit in hun binnenstad, dorpskern en/of winkelcentra willen versterken.
Subsidie kan worden aangevraagd voor de totstandkoming van een gemeenschappelijk Plan van aanpak voor vervolg, gericht op het behouden en verbeteren van de kwaliteit en leefbaarheid van de bestaande binnenstedelijke wijken en buurten zoals bedoeld in artikel 30 van de Asv, waarin tenminste de volgende punten worden beschreven:
a. het beoogde resultaat van het plan van aanpak voor vervolg;
b. de activiteiten (concrete acties, maatregelen) die de partijen gezamenlijk gaan zetten om het beoogde resultaat te bereiken;
c. de taakverdeling tussen de samenwerkingspartners;
d. de bestendiging van de samenwerking: hoe de samenwerking na afloop van de subsidieregeling wordt voortgezet en geformaliseerd;
e. de planning van de te ondernemen activiteiten;
f. de financiering van de uitvoering van het plan van aanpak voor vervolg.
Dit Plan van aanpak voor vervolg is gericht op:
a. versterking van de vitaliteit van binnensteden/dorpskernen/winkelcentra; en
b. behoud van een goede mix van functies en niet te eenzijdig transformeren (alleen wonen); en
c. behoud van een minimaal voorzieningenniveau; en
d. de opzet of versterking van een duurzame samenwerkingsvorm, waarin minimaal de doelgroepen vastgoedeigenaren, ondernemers en de gemeente in vertegenwoordigd zijn.
Subsidie wordt alleen verstrekt indien de aanvrager het subsidieaanvraagformulier compleet invult voor het sluiten van de aanvraagtermijn. Bij de aanvraag overlegt de aanvrager alle gegevens die op het aanvraagformulier zijn vermeld. De aanvraag omvat tenminste:
a. een projectplan waarin de volgende onderdelen zijn beschreven: 1) de doelstelling en het te bereiken eindresultaat, zijnde het Plan van aanpak voor vervolg; 2) de activiteiten ter realisering van het eindresultaat; 3) de te betrekken samenwerkingspartners; 4) de wijze hoe te komen tot een gedragen eindresultaat en commitment van samenwerkingspartners bij de uitvoering van het Plan van aanpak voor vervolg; 5) de in te zetten externe expertise; 6) de tijdsplanning;
b. een kostenraming.
Subsidie wordt niet verstrekt indien:
a. het projectplan naar het oordeel van het college niet of onvoldoende bijdraagt aan de criteria zoals beschreven in artikel 2, lid 2 van de uitvoeringsverordening;
b. de gemeente al eerder een provinciale bijdrage heeft ontvangen voor een dergelijk plan van aanpak.
De subsidie bedraagt 100 procent van de subsidiabele kosten en maximaal 80.000 euro per aanvraag, per gemeente. Tot de subsidiabele kosten behoren ieder geval de kosten voor de inzet van externe deskundigen exclusief BTW
Tot de subsidiabele kosten behoren in ieder geval niet:
a. de voorbereidingskosten;
b. uitvoeringsactiviteiten die voortvloeien uit het Plan van aanpak voor vervolg zoals bedoeld in artikel 2 van de uitvoeringsverordening
c. fysieke ingrepen en investeringen.
Voordat u subsidie aanvraagt is het goed te onderzoeken of u tot de doelgroep behoort, of uw project aan de criteria voldoet en welke bijlagen u bij uw aanvraag moet voegen. Hier leest u meer over het aanvragen van subsidie.
U heeft subsidie aangevraagd en een verleningsbeschikking ontvangen. Afhankelijk van de subsidie of het subsidiebedrag zijn er verplichtingen waaraan u moet voldoen. Bijvoorbeeld bij wijzigingen in het project dient u de provincie op de hoogte te stellen of na het realiseren van een project dient een gereedmelding of een vaststellingsverzoek in te dienen. Wat u hierover moet weten leest u hier: Wat moet u doen na de verleningsbeschikking?.
De subsidieregeling regeling betreft procesgelden waarmee gemeenten en partners kunnen komen tot een plan van aanpak hoe ze de komende jaren gezamenlijk inzetten op de versterking van vitaliteit in binnensteden, dorpskernen en winkelcentra. In de plannen moet ook aandacht worden besteed aan vervolgstappen, maatregelen, acties en investeringen die de komende jaren (na afloop van de subsidieregeling) nodig zijn om de vitaliteit in binnensteden, dorpskernen en winkelcentra te versterken. In plannen moet daarnaast aandacht worden besteed aan een taakverdeling en financiering van deze vervolgstappen, maatregelen, acties en investeringen.
De aanvragen zullen inhoudelijk worden beoordeeld door een brede commissie samengesteld vanuit de provincie. Indien nodig zal daar ook externe expertise bij worden ingeschakeld.
Voor vragen kunt u contact opnemen met subsidies@provincie-utrecht.nl.