De bodem van gemeente De Ronde Venen bevat op sommige plekken lood. Honderden jaren geleden zijn laaggelegen veengronden in dit gebied opgehoogd met ‘toemaak’. Dit was een mix van stadsafval en grond. Het stadsafval bevatte vaak lood. Daardoor vinden we nu nog lood in de bodem van gebieden met toemaak. De ligging van het toemaakdekgebied in De Ronde Venen is te zien in de kaart onderaan deze pagina.
De aanpak
Vooral jonge kinderen tot 6 jaar zijn gevoelig voor lood. Gemeente De Ronde Venen en Provincie Utrecht zijn daarom een project gestart om het diffuus bodemlood binnen De Ronde Venen in kaart te brengen. Het project loopt van 2022 tot en met 2025.
De aanpak bestaat uit bodemonderzoek in tuinen en recreatieterreinen in het toemaakdekgebied. Waar nodig worden maatregelen genomen om contactrisico’s voor jonge kinderen te voorkomen. Eigenaren van de tuinen en recreatieterreinen kunnen vrijwillig deelnemen aan het onderzoek. Dankzij een Rijkssubsidie zijn het bodemonderzoek en eventuele maatregelen gratis voor eigenaren.
Direct aanmelden voor deelname aan het bodemonderzoek
Aanmeldformulier tuinenonderzoek
Een filmpje van RTV Ronde Venen laat zien hoe het bodemonderzoek eruitziet.
In het volgende filmpje vertelt een bewoonster hoe het bodemonderzoek en de maatregelen in haar tuin zijn verlopen.
Vragen van bewoners
Locaties, openbaarheid en gevolgen voor huiseigenaren
Aanleiding voor deze aanpak
Lood en gezondheid
Onderzoek: kans op hoge gehalten lood in bodem
Onderzoek: uitvoering van het onderzoek
Maatregelen, tuininrichting en kosten
Hoeveel tuinen liggen in het toemaakdekgebied?
Naar schatting liggen er bijna 5.000 tuinen binnen het toemaakdekgebied van De Ronde Venen. Het is belangrijk om voor het hele gebied de risico’s voor jonge kinderen in beeld te hebben. Om zo waar nodig de contactmogelijkheden met het lood in de bodem te minimaliseren.
Uit een eerste onderzoek, in 2020 uitgevoerd in 123 tuinen, kwam het beeld naar voren dat in ongeveer 4 procent van de tuinen maatregelen genomen moeten worden om contactrisico’s te minimaliseren.
Uit het in 2022-2023 uitgevoerde bodemonderzoek, in ruim 900 tuinen, komt een gunstigere uitslag: in ongeveer 2 procent van de onderzochte tuinen zijn maatregelen nodig.
Organisatie en contact
Om dit project uit te voeren is in 2021 projectbureau ‘Diffuus lood De Ronde Venen’ opgestart. Het projectbureau wordt bemenst door medewerkers van Provincie Utrecht, Gemeente De Ronde Venen, de Utrechtse omgevingsdiensten (ODRU en RUD Utrecht) en de GGD. Alle activiteiten worden gecoördineerd vanuit dit projectbureau.
Voor contact met het projectbureau kunt u een e-mail sturen naar info@diffuuslooddrv.nl, of bellen met Omgevingsmanager Roeland de Weerd (via telefoonnummer 06 31 10 35 24).
Kaart toemaakdekgebied De Ronde Venen
In de met roze en paars aangegeven gebieden is kans op verhoogde loodgehalten door toemaakdek.