Militair erfgoed

Utrecht is een provincie met een rijke militaire geschiedenis. Dat levert erfgoed van formaat op, zowel letterlijk als figuurlijk. De Romeinse Limes, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam zijn omvangrijke en bijzondere militair-historische structuren die ook op wereldschaal van waarde zijn.  De Oude Hollandse Waterlinie, de Grebbelinie en het gebied rond Soesterberg hebben bijzondere kwaliteiten. Behalve de cultuurhistorische waarde is ook het recreatief en toeristisch potentieel van dit erfgoed groot.

Met expert Bert Rietberg op ontdekking over de Grebbelinie

Screenshot Grebbelinie
Met expert Bert Rietberg op ontdekking over de Grebbelinie

Fort aan de Buurtsteeg, onderdeel van de Grebbelinie, is de laatste jaren in ere hersteld. Deskundige Bert Rietberg neemt je mee in de unieke linies. Met deze herstelwerkzaamheden wil de provincie Utrecht zorgen dat oude verhalen van de Grebbelinie beleefbaar blijven. Laat je meevoeren in de verhalen die Bert vertelt.

Bekijk op YouTube

Kaarten

Utrecht is bijzonder rijk aan militair erfgoed, van de Romeinse tijd tot aan de twintigste eeuw. Deze kaart toont in detail het militaire thema met de verdedigingslinies die door de provincie Utrecht liepen.

Wilt u alle cultuurhistorische kaarten inzien? Deze vindt u op de pagina van de Cultuurhistorische Atlas (CHAT) van de provincie Utrecht.

Contact

Secretariaat van de beleidsafdeling Mobiliteit, Economie en Cultuur

Telefoon: 030 258 90 11
E-mail: secretariaat.leefomgeving@provincie-utrecht.nl