Ruimtelijk erfgoed is een belangrijk onderdeel van onze leefomgeving. In de Omgevingsvisie Provincie Utrecht is de Cultuurhistorische Hoofdstructuur vastgelegd. Deze bestaat uit vijf thema’s, namelijk historische buitenplaatsen, militair erfgoed, agrarisch cultuurlandschap, archeologisch waardevolle zones en historische infrastructuur.
Het beheer en behoud van erfgoed staat soms op gespannen voet met andere maatschappelijke vraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie, woningbouw of de aanleg van nieuwe wegen. Door goed samen te werken kunnen we ons erfgoed niet alleen behouden en beschermen, maar ook gebruiken bij die ruimtelijke ontwikkelingen en inzetten voor het verbeteren van de leefomgeving.
Historische buitenplaatsen
In de provincie Utrecht zijn bijna 300 historische buitenplaatsen, kastelen en/of landgoederen. Buitenplaatsen hebben een grote invloed op het landschap en de leefomgeving. Ze helpen om de geschiedenis levend te houden en geven identiteit aan de omgeving. Naast een historische waarde hebben ze ook hoge natuurwaarden en landschappelijke kwaliteiten. Bovendien zijn het vaak plaatsen voor recreatie en ontspanning.
Binnen het thema Historische buitenplaatsen van de Cultuurhistorische Hoofdstructuur onderscheiden we elf buitenplaatszones. Deze zones hebben elk hun eigen karakter en zijn opgenomen in de Omgevingsverordening Provincie Utrecht en zijn op de kaart te vinden op de Cultuurhistorische atlas (CHAT) van de Provincie Utrecht.
In de Utrechtse Buitenplaatsbiotoop (pdf, 8,3 MB) staan de ruimtelijke kenmerken van de buitenplaatszones én van de afzonderlijke buitenplaatsen binnen die zones.
Uitzondering verstedelijkingsverbod en de leidraad
Vanuit de Omgevingsverordening geldt in het landelijk gebied een verstedelijkingsverbod. Indien er sprake is van financiële noodzaak voor het behoud van de buitenplaats, kan onder voorwaarden een uitzondering worden gemaakt. De Leidraad Behoud door ontwikkeling op historische buitenplaatsen laat zien hoe deze uitzonderingsregel werkt. De leidraad is bedoeld om initiatiefnemers en gemeenten te ondersteunen bij het onderbouwen en beoordelen van ruimtelijke ontwikkelingen op buitenplaatsen.
Buitenplaatsen intermediair
De Buitenplaatsen Intermediair kan ondersteuning bieden aan eigenaren bij de ontwikkeling van economische kostendragers voor de duurzame instandhouding van de cultuurhistorische waarden van hun buitenplaats. Zie voor meer informatie Buitenplaats Intermediair | Erfgoed Expert Team
Cultuurhistorische Atlas
De Cultuurhistorische Atlas (CHAT) van de Provincie Utrecht geeft een overzicht van al het erfgoed in de provincie Utrecht en is een kennis- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met ruimtelijke ordening en voor initiatiefnemers van ruimtelijke plannen. Gemeentelijke cultuurhistorische waardenkaarten die met provinciale subsidie zijn opgesteld zijn hier ook te raadplegen. De data zijn te downloaden via het portaal Open Geo Data van de provincie Utrecht.
Maritiem erfgoed
Het maritiem erfgoed maakt de verhalen over onze provinciegeschiedenis tastbaar en beleefbaar. Maritiem erfgoed bestaat naast varend erfgoed ook uit havens, werven, vaarwegen en immaterieel erfgoed zoals de bijbehorende verhalen, tradities en ambachten. Het behouden van dit erfgoed vormt een steeds grotere uitdaging. We zetten ons daarom ook extra in voor dit bijzondere erfgoed. Maritiem erfgoed is ook te vinden op de themakaart provinciaal Maritiem erfgoed in de Cultuur Historische Atlas.
Uitgelicht
Ga naar de volgende video door op de tweede miniatuur onder het videovenster te klikken. Of wissel van video door de pijltjes te gebruiken die links of rechts in het videovenster verschijnen als de muis zich binnen dit venster bevindt.
Subsidies
Met onze subsidieregeling Cultuur en Erfgoed kunnen we gemeenten, eigenaren en partnerinstellingen financieel ondersteunen bij cultuurhistorisch of ontwerpend onderzoek, het maken en actualiseren van gemeentelijke archeologische en cultuurhistorische waardenkaarten.
Links maritiem erfgoed
- Beleidsuitwerking maritiem erfgoed in de provincie Utrecht
- Inventarisatie maritiem erfgoed in de provincie Utrecht
- Voor de boeg. Maritiem erfgoed in de provincie Utrecht
- Federatie Varend Erfgoed Nederland
- Maritiem Digitaal
- Het Historisch Bedrijfsvaartuig
- Maritiem Erfgoed
- Erfgoed op het water, De Witte Lelie
- Nationaal Register Mobiel Erfgoed
- 150 jaar toonbeelden van mobiel erfgoed
- Monumentale Woonschepen in de provincie Utrecht - Ciska de Ruiter, 2023 (pdf, 5…
- Maritiem erfgoed in de provincie Utrecht 03-06-2022 (pdf, 1.18 MB)
Contact
Telefoon: 030 258 90 11
E-mail: cultuur.erfgoed@provincie-utrecht.nl