De experts van de provincie weten uit ervaring van voorgaande jaren welke bomen favoriet zijn bij de processierupsen. Door de bomen in een vroeg stadium te behandelen kan de provincie voorkomen dat de eikenprocessierups zich daar opnieuw nestelt. De bestrijding betreft ruim 4000 eiken waaruit de provincie in vorige jaren nesten heeft verwijderd en om nog wat locaties die ´verdacht´ zijn. Het gaat voornamelijk om locaties langs de provinciale fietspaden en parallelwegen omdat de contactkans tussen rupsen en voorbijgangers daar het grootste is.
In waterwingebieden en op locaties waar beschermde vlinders voorkomen wordt niet preventief gespoten. Dit is wettelijk niet toegestaan, omdat het middel niet selectief is voor alleen de eikenprocessierups.
Biologisch middel
Het sproeimiddel dat wordt gebruikt is biologisch en niet schadelijk voor de bomen en hun omgeving. Het middel wordt ook toegepast in de biologische landbouw, groente- en fruitteelt (b.v. aardbeien).
Het betreft het middel XenTari. Het werkend bestanddeel (Bacillus thuringiensis) van dit middel bestaat uit duizenden eiwittoxinen verpakt in stevige kristalstructuren. Deze kristalstructuren lossen op in het darmkanaal van de rups, omdat daar een hoog alkalisch milieu heerst. Daardoor werkt het alleen op rupsen en niet op ander insecten of dieren en mensen. Het middel is door inactivering door zonlicht slechts 5-7 dagen actief en wordt geheel afgebroken door bodemorganismen.
De behandeling
De bomen worden eenmaal preventief bespoten) met bovengenoemd biologisch middel. De behandeling vindt plaats op het moment dat de bomen ongeveer 50% van hun bladeren hebben en de larven net begonnen zijn om de bladeren aan te vreten.
Het spuiten gebeurt hoofdzakelijk ’s-avonds en ’s-nachts om zo veel als mogelijk hinder voor met name fietsers te voorkomen.
Het spuiten wordt uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf als het niet hard waait en als het niet regent. Alleen dan kan er gericht gesproeid worden en spoelt het middel niet weg.