Om ervoor te zorgen dat automobilist en fietsers vlot en veilig kunnen rijden, beheert en onderhoudt de provincie Utrecht 300 kilometer weg. Drie keer per week inspecteert de provincie de provinciale wegen, parallelwegen en fietspaden. Het onderhoud richt zich op asfalt, bermen, bomen, wegverlichting, verkeerslichten, uitzicht van uitritten en bestrijding van de eikenprocessierups. In de winter zorgt de provincie voor gladheidbestrijding.
-
Om ervoor te zorgen dat u goed overzicht houdt op de weg en op andere weggebruikers, is het belangrijk dat bermen worden onderhouden. Bermen bieden plaats aan verkeersborden, lichtmasten, bewegwijzering, kabels en leidingen. Het gras in de bermen moet gemiddeld twee keer per jaar worden gemaaid. De provincie Utrecht is verantwoordelijk voor ruim 7 vierkante kilometer wegberm.
-
Langs de Utrechtse provinciale wegen staan 47.000 bomen. De provincie voert regelmatig inspecties uit. Laaghangende takken moeten worden gesnoeid en dood hout moet worden verwijderd zodat het niet op de weg valt. Jaarlijks kapt de provincie zo'n 250 bomen omdat ze bij storm kunnen omwaaien. Bij het kappen bestaat een herplantplicht.
-
Vanaf half april bestrijdt de provincie Utrecht de eikenprocessierups in bomen langs provinciale wegen. De brandharen van de rupsen kunnen bij mensen allergische reacties veroorzaken: jeuk, branderigheid, roodheid en zwelling. We proberen te voorkomen dat de rupsen hun nesten bouwen in de bomen. Gebeurt dat toch dan verwijderen we de nesten. U kunt nesten in provinciale bomen melden via 030 258 20 88 of processierups@provincie-utrecht.nl. Wij markeren de bomen zo snel mogelijk met een rood-wit lint, zodat passanten in ieder geval gewaarschuwd zijn.
-
Om ook in de winter uw veiligheid te kunnen garanderen, doet de provincie verplicht aan gladheidbestrijding. Van oktober tot en met april staan daarom gladheidscoördinatoren stand-by. Zij zorgen ervoor dat meerdere wagens tegelijk de weg bestrooien. Nog vóórdat de weg glad is. Ook op fietspaden wordt gestrooid. Maar strooien alléén is niet voldoende. Het zout werkt pas als de weg intensief wordt bereden. Op de weg gebeurt dat sneller dan op het fietspad.
-
Om te controleren of verkeerslichten goed werken, zijn de meeste stoplichten via regelkasten langs de weg aangesloten op een verkeerscentrale. Vanuit deze centrale kan op afstand worden ingegrepen, bijvoorbeeld bij calamiteiten. U herkent de regelkasten aan de sticker met daarop het provincielogo en een telefoonnummer dat u kunt bellen om storingen door te geven. De verkeerscentrale heeft ook voorzieningen om de wegverlichting en maximum snelheden te controleren.
-
De provincie Utrecht is eigenaar en beheerder van de openbare verlichting langs provinciale wegen, fietspaden, bij bus- en tramhaltes, op verzorgingsplaatsen en carpoolpleinen. Verlichting draagt bij aan de verkeersveiligheid, de verkeersdoorstroming, de sociale veiligheid, het comfort en de toegankelijkheid van het openbaar vervoer.
Verkeersveiligheid en sociale veiligheid
Met de juiste verlichting kunt u als voetganger of bestuurder in het donker een goede inschatting maken van de aanwezigheid van obstakels, verkeersmaatregelen en andere weggebruikers. Op die manier kunt u zich veilig in de openbare ruimte bewegen.
Toegankelijkheid
Openbare verlichting op en rondom bus- of tramhaltes draagt bij aan de toegankelijkheid van de haltes. Daarnaast biedt verlichting ook comfort omdat een verkeersdeelnemer zich in een lichte omgeving beter kan oriënteren dan in een donkere omgeving.
Verlichting op maat
De provincie Utrecht kiest voor openbare verlichting op maat. Ons motto is ‘donker waar het veilig kan, licht waar nodig’. Het plaatsen van verlichting verschilt per situatie. De provincie kijkt daarom eerst of er wel, minder of meer verlichting nodig is. Bij het kiezen van verlichting wordt rekening gehouden met de leefbaarheid, maatschappelijke kosten en de behoefte van gebruikers. Alternatieve mogelijkheden als passieve markering (belijning), actieve markering (ledlampjes) en energiezuinige lichtbronnen zorgen voor minder energiegebruik. Hiermee voorkomt de provincie onnodig energieverbruik en lichtvervuiling.
Innovatie, energieverbruik en duurzaamheid
De provincie kiest voor innovatieve technieken en alternatieven, zoals reflecterend asfalt, glow in de dark en laat de kosten van de levensduur van installaties meewegen. Ook stimuleert de provincie leveranciers om duurzame materialen te (her)gebruiken en te recyclen.
-
Langs alle provinciale wegen staan hectometerbordjes met belangrijke informatie over de locatie. Bij calamiteiten of ongevallen wordt deze informatie gebruikt door hulpdiensten die daarmee snel ter plekke kunnen zijn. Naast locatiegegevens geven de bordjes ook aan hoe hard je op die plek mag rijden: maximaal 80, 60, 50 of 30 kilometer per uur.
-
Provinciale objecten zoals borden, hekken, bomen en struiken kunnen uw zicht belemmeren. Ook particulier eigendom kan verkeersonveilige situaties creëren. Bijvoorbeeld weelderige begroeiing. De provincie controleert daarom extra streng op zogeheten uitzichthoeken (uitzicht op de aansluitende wegen; op- en uitritten). Onze weginspecteurs spreken veroorzakers van gevaarlijke situaties aan. Komen ze er samen niet uit, dan heeft een inspecteur een stok achter de deur: de Wegenverordening. In deze verordening zijn regels opgenomen die ertoe bijdragen dat het verkeer zich vlot en veilig over de wegen kan verplaatsen.
-
In de provincie Utrecht is veel waardevolle natuur te vinden. Bij alle werkzaamheden aan de provinciale infrastructuur, wordt rekening gehouden met wilde planten en dieren. Hierbij wordt schade aan soorten én hun leefgebied zo veel mogelijk voorkomen en beperkt.
Deze zorgvuldige manier van werken is door de provincies vastgelegd in een gedragscode, waarin staat hoe de provincie tijdens de voorbereiding en uitvoering van werkzaamheden rekening houdt met de Flora- en faunawet.
Gedragscode
De provincie is verplicht om voor het beheer en onderhoud van wegen en het aanleggen van nieuwe constructies een ontheffing Flora- en faunawet aan te vragen. Veel werkzaamheden aan provinciale wegen worden vaak herhaald, zoals het maaien van bermen of het baggeren van sloten. Daarvoor moet elke keer een ontheffing worden aangevraagd. Iedere ontheffing bevat voorschriften hoe te werken om zo min mogelijk schade aan beschermde soorten toe te brengen. Dit kost veel tijd. Daarom hebben de provincies gezamenlijk een gedragscode opgesteld waarin de voorschriften in één keer zijn vastgelegd.
Besparing tijd en geld
Met de gedragscode is de manier van werken voor iedereen duidelijk. Bovendien wordt er tijd en geld bespaard. In de gedragscode staat bijvoorbeeld dat in het broedseizoen van vogels of tijdens de overwinteringsperiode van reptielen en vleermuizen op bepaalde plekken geen werkzaamheden uitgevoerd mogen worden. Ook worden vaste rust- en verblijfplaatsen, waar dieren elk jaar terugkomen, gespaard.
-
U kunt een ontheffing voor evenementen aanvragen bij de provincie Utrecht die op of langs de provinciale weg plaats vinden. Deze evenementen worden alleen toegestaan zolang de verkeersbelangen in voldoende mate gewaarborgd worden.
De volgende vergunningen kunt u aanvragen:
Klachten over het wegbeheer
Meld uw klacht via het klachtformulier
Contact
Secretariaat van de afdeling Wegen.
Telefoon: 030 258 90 13
E-mail: wegen@provincie-utrecht.nl