Fiets

Het aantal inwoners en bezoekers van onze provincie groeit de komende jaren sterk. Om onze provincie bereikbaar, groen en gezond te houden stimuleren we het gebruik van de fiets. Fietsen is gezond, goed voor het milieu en neemt minder ruimte in dan de auto. We maken fietsen daarom aantrekkelijk en veilig: we verbeteren het regionaal fietsnetwerk, realiseren snelfietsroutes en kiezen voor innovaties die bijdragen aan gezond leven. Ook zorgen we voor overstap-mogelijkheden bij het OV en voor voldoende fietsenstallingen. En met fietscampagnes stimuleren we iedereen om vaker de fiets te pakken, zowel voor woon- werkverkeer als voor recreatieve doeleinden.

Fietsprojecten

Snel naar

 • snelfietsroutes_1200x400.jpg

  Snelfietsroutes

  De provincie wil zeven nieuwe snelfietsroutes in de regio Utrecht realiseren. Dit doet zij door bestaande fietsverbindingen te verbeteren en aan elkaar te verbinden, zodat fietsers ongehinderd, veilig, snel en comfortabel kunnen doorfietsen.

 • afbeelding_fietspad_vd_toekomst_1_1.jpg

  Fietspad van de Toekomst

  Het Fietspad van de Toekomst is het traject tussen Utrecht Science Park en Wageningen. De provincie Utrecht biedt op deze verbinding ruimte om fietsinnovaties te testen.

 • afbeelding_ik_fiets_1.jpg

  Ik fiets

  ‘Ik fiets’ is een stimulerings- en gedragscampagne met als doel om minstens 10.000 inwoners van de provincie Utrecht vaker te laten fietsen en vooral op de fiets te houden.

Subsidie

Gemeenten en andere wegbeheerders, rechtspersonen die eigenaar of beheerder zijn van openbaar toegankelijke fietsvoorzieningen of gaan realiseren en rechtspersonen die een dienst willen verlenen die direct bijdraagt aan één of meerdere doelstellingen uit het Realisatieplan Fiets kunnen subsidie aanvragen via de uitvoeringsverordening subsidie Realisatieplan Fiets.

Naar subsidie aanvragen

Zie ook

In de infographic Utrecht: Op weg naar dé fietsregio van Europa, vindt u de belangrijkste fietsresultaten uit 2019 en andere fietsontwikkelingen.

Download de aanklikbare Infographic.

In deze (Engelstalige) video is te zien hoe we de veiligheid op fietspaden kunnen verbeteren zodat er minder ongelukken gebeuren.

Bekijk de video: Kunnen we het aantal fietsverkeersongelukken verlagen? op YouTube.

Contact

E-mail: fiets@provincie-utrecht.nl