Verkeersveiligheidsdata

Om verkeersveiligheidsrisico’s (risicogroepen, risicolocaties en risicogedragingen) in beeld te brengen en te monitoren, is het cruciaal om betrouwbare data te hebben. Jarenlang zijn hiervoor gegevens gebruikt vanuit de ongevallenregistratie van de politie. Uit onderzoek van de provincie Utrecht in samenwerking met VeiligheidNL is gebleken dat de politie ongeveer een vierde van alle verkeersongevallen registreert, namelijk alleen de ongevallen waarbij de politie zelf aanwezig is geweest. Ook zijn gegevens over de exacte locatie of de toedracht veelal niet beschikbaar.

Volledig en betrouwbaar

Samen met de RAVU (Regionale Ambulance Voorziening Utrecht), vier Spoedeisende-Hulpafdelingen in de provincie en VeiligheidNL, zet provincie Utrecht dan ook in op het verzamelen en gebruiken van data afkomstig van de ambulancedienst en ziekenhuizen. In combinatie met de door de politie geregistreerde ongevallen ontstaat op deze manier een vollediger en betrouwbaarder beeld van risicogroepen, risicolocaties en risicogedragingen.

Combineren van gegevens

Ongevallenregistratie is slechts één van de databronnen die binnen de provincie Utrecht gebruikt worden om proactief verkeersveiligheidsrisico’s in kaart te brengen. Andere bronnen die wij gebruiken zijn data over verkeersintensiteiten, snelheden, weginrichting en omgevingskenmerken. Door deze verschillende type gegevens te combineren kunnen risico’s beter worden herkend, aangepakt en gemonitord.