Ons uitgangspunt is dat het hogere waterpeil in het natuurgebied geen nadelige gevolgen mag hebben voor het waterpeil bij de woningen en de woonwijken die er naast liggen.
Volgens berekeningen van TNO is er geen invloed op de hoogte van het waterpeil in de woonwijk als de afstand tot het hogere waterpeil in het natuurgebied 50 meter of meer is. We houden voor Marickenland een afstand aan van 100 meter. Ook leggen we een kade aan om het gebied met hoger waterpeil en een kwelsloot. Deze sloot vangt het water op dat onder de kade door komt. In het tussenliggende gebied veranderen we het waterpeil niet.
De afstand tussen de woonwijken Zuiderwaard, Westerheul, Vinkenveld, bedrijventerrein Voorbanken en het verhoogde waterpeil is 150 meter. Het tussenliggende gebied biedt ruimte om regen op te vangen als het hard regent. Dit heeft geen effect op de kruipruimtes.
De agrarische percelen liggen waarschijnlijk 25 tot 50 meter van het gebied met hoger waterpeil. We nemen maatregelen (bijvoorbeeld door een kwelsloot te graven) om ervoor te zorgen dat de percelen niet natter worden dan voorheen. Lukt het niet met maatregelen dan kan aanspraak gemaakt worden op een vergoeding voor zogenaamde natschade.
We houden de grondwaterstand in de wijken nauwlettend in de gaten met peilbuizen. We doen in aanloop naar het peilbesluit van Waterschap, Gooi en Vecht nog een extra onderzoek naar grondwaterstanden in de wijk en het effect van een peilverhoging daarop. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht legt in een peilbesluit het juiste waterpeil in Marickenland vast. Op dit peilbesluit is inspraak mogelijk. Het peilbesluit wordt te zijner tijd gepubliceerd op de website van het waterschap: www.agv.nl.
In de polder Groot Mijdrecht wordt overigens ook een waterberging aangelegd. Die dient om bij hevige regenbuien het water op te vangen, zodat woonwijken en agrarische percelen in de buurt niet onder water komen te staan. Door het veranderende klimaat verwachten we steeds meer van dit soort hevige regenbuien.
Om wateroverlast te voorkomen zijn er uitgebreide grondwatersimulaties en berekeningen gedaan. Aan de hand van deze gegevens zijn in het inrichtingsplan al verschillende maatregelen opgenomen om wateroverlast de voorkomen, zoals het graven van kwelsloten en het aanleggen van waterbergingsgebieden.
- Waterbergingsgebieden
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gaat waterbergingsgebieden aanleggen in de polder Groot Mijdrecht. Als het hard regent zullen deze gebieden regenwater uit Vinkeveen opvangen en voorkomen dat daar straten blank komen te staan -
Berekeningen door TNO Geologische Dienst Nederland
We hebben de Geologische Dienst Nederland (onderdeel van het onderzoeksinstituut TNO) gevraagd om te berekenen hoeveel het grondwater in de buurt van de rietlanden zou kunnen stijgen. En of de maatregelen die we nu al in de plannen hebben opgenomen voldoende zijn om overlast te voorkomen.TNO Geologische dienst Nederland is hierbij tot de conclusie gekomen dat door het hogere peil in de rietlanden in deelgebied 1 geen hogere grondwaterstanden zijn te verwachten in de woonwijken van Vinkeveen. Ook niet in de kruipruimtes. Wel zijn er enkele plaatsen rond de rietlandpercelen, in de punt van bedrijventerrein Voorbancken en bij de begraafplaats, waar een geringe verhoging van enkele centimeters zou kunnen optreden. Voor deze plaatsen gaan we nog verder na hoe we dat kunnen voorkomen. Uiteraard overleggen we hierbij met de betrokkenen.
TNO GDN heeft ook gekeken naar de gecombineerde effecten van deelgebied 1 en 2 samen op het grondwater in de omgeving. Voor deelgebied 2 zijn
alleen nog maar globale plannen gemaakt. Die worden pas nader ingevuld als deelgebied 1 is afgerond (naar verwachting in 2022). De resultaten van het onderzoek nemen we mee als we de plannen concreet gaan maken want ook bij realisatie van deelgebied 2 zullen we wateroverlast bij woningen en andere gebouwen, tuinen, erven en agrarische percelen voorkomen.U kunt een uitgebreide samenvatting van het rapport en het oorspronkelijke rapport downloaden.
- Peilbuizen: meten is weten
Op strategische plekken in het gebied zijn peilbuizen geplaatst om simulaties en berekeningen nog verder te verbeteren en om in de gaten te houden of er onverwachte effecten optreden. Er zijn peilbuizen in de woonwijken en bij de woningen en percelen in het buitengebied. Voor de peilbuizen in de woonwijken hebben 12 huishoudens zich vrijwillig aangemeld. De meetgegevens van de peilbuizen zijn openbaar toegankelijk op https://grondwater.in/marickenland.