De provincie Utrecht blijft groeien. Om het gezonde, groene en duurzame middelpunt van Nederland te blijven, zijn er dringend meer betaalbare en goed bereikbare woningen nodig. Daarom bouwen we samen met gemeenten, woningcorporaties en marktpartijen aan onze toekomstige provincie. Deze voorbeeldprojecten geven aan hoe dat er in de praktijk uitziet.
-
De regio Amersfoort behoort al jaren tot de meest gespannen woningmarktregio's van Nederland. Om de druk op de woningmarkt weg te nemen zijn meer woningen nodig. Met de herontwikkeling van het gebied langs de Eem en het spoor wil Amersfoort de komende tien jaar een uniek gebied toevoegen, grenzend aan de binnenstad en een NS-station: Langs Eem en Spoor. Een woon-werk-recreatieplek waar veel mogelijkheden zijn voor wonen, werken, openbare ruimte en duurzaamheid.
In Langs Eem en Spoor worden 3.000 tot 4.000 nieuwe woningen gebouwd, waarvan 35 procent van de woningen in het sociaal segment valt en 20 procent in het middensegment. Hiermee is het plan in lijn met de ambitie van de provincie om 50 procent van de woningen te realiseren in het sociale en middensegment. Langs Eem en Spoor bestaat uit vijf gebiedsdelen: de Wagenwerkplaats, Trapezium, het Eemplein, de Nieuwe Stad en Kop van Isselt.
Gedeelde ambitie
Gemeente en provincie werken bij de herontwikkeling van Langs Eem en Spoor nauw samen en trekken gezamenlijk op richting Rijk. Provincie en gemeente hebben gedeelde ambities op het vlak van de woningbouwopgave, gezond stedelijk wonen, duurzaamheid en mobiliteit in dit gebied. In 2019 hebben zij deze ambities vastgelegd in een intentieovereenkomst. Dit wordt in 2021 opgevolgd met een samenwerkingsovereenkomst.
De provincie levert een bijdrage van 2 miljoen euro aan de verplaatsing van het afvalverwerkingsstation van ROVA naar een andere locatie. Hiermee wordt de bouw van 1.000 woningen in het gebied mogelijk.
Soesterkwartier
Bij de herontwikkeling van Langs Eem en Spoor wordt goed gekeken naar de aansluiting van de wijk Soesterkwartier, dat letterlijk door Langs Eem en Spoor omarmd wordt. Soesterkwartier krijgt 4 miljoen euro subsidie van de provincie voor investeringen in het vitaler maken van de wijk.
Meer informatie over dit project is te vinden op de website van de gemeente Amersfoort.
-
In de omgeving van Station Woerden worden de komende jaren zo’n 4000 tot 5000 nieuwe woningen gebouwd. Het gebied de Poort van Woerden omvat de projecten Nieuw-Middelland, Stationsgebied en Snellerpoort. Hier werken provincie en gemeente ook aan een snelfietsroute parallel aan de spoorlijn tussen Woerden en Utrecht.
De provincie ondersteunt de ambities van de gemeente voor dit gebied. Dit doen we door kennis en capaciteit in te brengen. We nemen actief deel aan het projectteam en leggen de verbinding met andere overheidsorganisaties om de projecten tot een succes te brengen.
Stedenbouwkundige visie Stationsgebied
De omgeving van het station wordt voor de komende tientallen jaren verbeterd. De stedenbouwkundige visie vormt de basis voor de concrete (bouw)plannen voor het gebied. In deze visie voor het Stationsgebied krijgen voetgangers, fietsers en OV meer ruimte. De Polanertunnel wordt op termijn autovrij en verbreed met meer ruimte voor langzaam verkeer en groen. Ook worden de verschillende stadsdelen beter met elkaar verbonden voor langzaam verkeer en worden het stationsgebied en de binnenstad voor alle stadsdelen beter bereikbaar. Het gebied moet een aantrekkelijke entree worden naar het Groene Hart en passen bij de Woerdense maat en schaal. De visie gaat uit van 700 tot 900 woningen. Voor de komende vijf jaar kunnen aan de zuidkant van het station al zo’n 450 tot 500 woningen gerealiseerd worden. In het Stationsgebied zullen, naast de woonfunctie, ook andere functies en voorzieningen een plek gaan krijgen. Hierbij kan worden gedacht aan horeca, moderne werkplekken, kantoor- en vergaderruimte, etc.
Meer informatie over het stationsgebied is te vinden op de website van de gemeente Woerden.
Nieuw-Middelland
Bedrijventerrein Middelland-Noord wordt getransformeerd naar een gemengd stedelijk woongebied onder de projectnaam Nieuw-Middelland. Waar zich nu nog bedrijven en kantoren bevinden, ontstaat in de komende jaren volop ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Daarbij worden wonen en werken gecombineerd met andere stedelijke voorzieningen. In de directe nabijheid van het centrum van Woerden, op loopafstand van het NS station. Afhankelijk van de geleidelijke ontwikkeling van bedrijvigheid naar woonfuncties, kan Nieuw-Middelland op termijn plek bieden aan circa 1.800 tot 2.400 nieuwe woningen. De bouw van de eerste woningen start in 2021. Het voormalige FNV-gebouw wordt getransformeerd tot 265 huur-/koopwoningen, waarvan 82 sociale huurappartementen.
Naast de bestaande voorzieningen in de binnenstad en in andere delen van Woerden, dragen nieuwe voorzieningen zoals horeca, kleinschalige werkunits, maatschappelijke voorzieningen (scholen, zorg) en, op termijn, een supermarkt in belangrijke mate bij aan de levendigheid. Meer informatie: https://www.nieuw-middelland.nl
Meer informatie