Dorpendeals zorgen voor behoud en versteviging vitaliteit kernen en dorpen  

De provincie Utrecht wil de vitaliteit van kernen en dorpen behouden en verstevigen. Dit wil ze doen door gebruik te maken van de denk en doe kracht van de gemeenschappen in deze kernen en dorpen. Door onder andere de vergrijzing en het wegtrekken van jongeren is het lastig om voorzieningen overeind te houden. Maar gemeenschappen hebben zelf vaak een goed beeld en concrete ideeën wat er nodig is om hun kern of dorp levendig te houden. De provincie ondersteunt dit en wil met behulp van het afsluiten van dorpendeals ervoor zorgen dat dit ook concreet wordt uitgewerkt en gerealiseerd. Hoe dat is vormgegeven, is beschreven in de Actie-agenda Vitale Samenleving. Deze is vastgesteld door Gedeputeerde Staten en wordt ter bespreking gestuurd aan Provinciale Staten.      

Bij deze dorpendeals geeft de provincie ruimte aan mensen en organisaties die in hun kern of dorp verschil willen maken. Er wordt gewerkt op basis van gedeeld eigenaarschap en gezamenlijke verantwoordelijkheid. Hierdoor doen gemeenschappen actief mee en houden inwoners zich bezig met taken die normaal gesproken alleen door ondernemers, organisaties en overheden worden uitgevoerd.  

Gedeputeerde Rob van Muilekom: "Mensen zijn prima in staat om zelf hun eigen toekomst vorm te geven. Als provincie doen we daarbij bewust een stapje terug. In plaats van zelf te bepalen wat er nodig is, werken we samen met bewoners, gemeenschappen, gemeenten, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Uiteraard binnen het gestelde beleid van gemeenten en provincie. Er wordt op kleine schaal gedacht, maar groot gehandeld. Op deze manier dragen we gezamenlijk bij aan een sterke en veerkrachtige samenleving. Ik hoop dat dit aanslaat en dat er veel dorpendeals worden afgesloten." 

Dorpendeals 

Er wordt gestart met de dorpendeals die gericht zijn op kernen en dorpen tot maximaal 10.000 inwoners en er wordt een gemeenschapsalliantie opgezet die gemeenschappen gaat ondersteunen. Voorbeelden hiervan zijn: Austerlitz Zorgt, Opgewekt Houten en Herenboeren Willemshoeve in Soest. De provincie stelt hiervoor kennis en middelen beschikbaar en biedt ondersteuning om tot een goede aanvraag te komen. Gemeenschappen, in samenwerking met gemeenten, kunnen op basis van een subsidieregeling een dorpendeal aanvragen, die vervolgens via een onafhankelijke weging wordt beoordeeld. Hierbij geldt wel een co-financiering van minimaal 25% vanuit het initiatief zelf.   

Bijdrage aan transitie 

Belangrijk hierbij is dat bewoners samen met gemeenten, ondernemers en (maatschappelijke) organisaties werken aan minimaal één transitie. Dit is een grote opgave waar we als samenleving voor staan, zoals bijvoorbeeld voldoende wonen en zorg voor bijvoorbeeld jongeren of ouderen, behouden van vitaliteit van kernen of lokaal oppakken van de energietransitie. De verwachting is dat de subsidieregeling voor de zomer van 2025 wordt opengesteld. 

Voor persinformatie:
patricia.schalkwijk@provincie-utrecht.nl
06 51 99 45 32