Natuurversterking in de uiterwaarden langs de Lek en Nederrijn bekrachtigd

In de uiterwaarden van de Nederrijn en Lek gaan provincie, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer in drie deelprojecten samen werken aan sterke en veerkrachtige natuur. Het doel is om de biodiversiteit te vergroten, natuurgebieden met elkaar te verbinden en bij te dragen aan schoner water. Grotere natuurgebieden zijn beter bestand tegen droogte, klimaatverandering en andere schadelijke problemen. Het uiteindelijke doel is het natuurlijke lint in de uiterwaarden tussen Amerongen en Schoonhoven te versterken.  

Drie personen zetten hun handtekening
Marjolein van der Zandschulp (Rijkswaterstaat), Mirjam Sterk (gedeputeerde provincie Utrecht) en Jelka Both (Staatsbosbeheer) ondertekenen een samenwerkingsovereenkomst voor drie deelprojecten om natuur te versterken. 

Met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst brengen partijen het project Natuurlijke Uiterwaarden een forse stap verder richting uitvoering. Gedeputeerde Mirjam Sterk: "Dit project sluit naadloos aan bij de inspanning van de provincie voor een gezonde en groene provincie. Vorige week verscheen de Rapportage Natuur. Daarin wordt duidelijk dat, ondanks alle inzet, de natuur in de provincie er slecht voor staat. De uiterwaarden zijn prachtig, maar we moeten ook hier extra stappen zetten om deze unieke natuur te behouden en te herstellen. In deze samenwerking met Rijkswaterstaat combineren we de natuurdoelen van de provincie met hun KRW-opgaven voor schoon water. De natuur in de uiterwaarden krijgt nog meer ruimte. Dat doen we onder meer op gronden van Staatsbosbeheer, die ook voor het beheer zorgt. De uiterwaarden worden aantrekkelijker voor planten, vogels, amfibieën, insecten en vissen, en blijft op aangewezen plekken fijn voor wandelaars en natuurliefhebbers."

Samenwerking met verschillende doelen 

Rijkswaterstaat verbetert in de Uiterwaarden Nederrijn en Lek de ecologische waterkwaliteit. Deze aanpassingen komen voort uit de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW), een Europese afspraak over schoon water. Meer informatie over de uitvoering van KRW vindt u op de website van Rijkswaterstaat. Het werk hieraan moet in 2027 afgerond zijn.

Staatsbosbeheer beheert de natuurgebieden in de uiterwaarden. Meer over hun rol in de uiterwaarden van de Nederrijn en Lek is te vinden op de website van Staatsbosbeheer. Ook Utrechts Landschap en het waterschap zijn betrokken. Tot 2030 werkt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) aan het versterken van de Lekdijk. Alle informatie over het project Sterke Lekdijk staat op de website van HDSR.

Op de hoogte blijven? 

Meld u aan voor de nieuwsbrief via uiterwaardennederrijnenlek@provincie-utrecht.nl 

Voor persinformatie:
jytte.reichert@provincie-utrecht.nl
06 18 54 01 37