Provincie Utrecht brengt toekomstige energieprogrammering en slimme oplossingen in beeld

Een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk is de komende jaren niet altijd vanzelfsprekend voor bedrijven, woonwijken of laadpleinen. We zijn op weg naar een energiesysteem waar we werken met flexcapaciteit en slimme oplossingen. Deze week heeft het College van Gedeputeerde Staten daarover de eerste stap genomen.

Elektriciteitsnet Utrecht

De afgelopen jaren is er groeiende schaarste op het elektriciteitsnetwerk in de provincie Utrecht: vraag en aanbod van elektriciteit stijgen harder dan de beschikbare netcapaciteit. Dat betekent dat een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk voor bijvoorbeeld bedrijven, woonwijken of laadpleinen de komende jaren niet meer vanzelfsprekend is. Daarom werken netbeheerder, provincie Utrecht en regio’s samen om te kijken wat wel mogelijk is op de korte termijn, door het toepassen van slimme oplossingen of het zoeken naar flexcapaciteit. Naast dat er gekeken wordt naar de korte en de middellange termijn, wordt er ook gekeken naar de langere termijn. Deze week heeft het College van Gedeputeerde Staten daarover de eerste stap genomen. De P-MIEK is vastgesteld; dit is het integraal programmeren van het Utrechtse energiesysteem van de toekomst.

Meerjarenprogramma

Het P-MIEK (Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat) is een vooruitblik op het benodigde Utrechtse energiesysteem van de toekomst. De provincie werkt samen met netbeheerders Stedin en TenneT, de regio's U10, Amersfoort en Food Valley en de 26 Utrechtse gemeenten om de ambities op het gebied van o.a. wonen, werken en mobiliteit voor de periode 2030-2050 in beeld te brengen. Daarnaast wordt er gekeken welke energie (infrastructuur) er nodig is om deze ambities te realiseren. Op basis van deze informatie wordt het toekomstige Utrechtse energiesysteem (ruimtelijk) geprogrammeerd. Dat betekent dat er wordt gekeken welke stations waar nodig zijn en welke maatschappelijke functies daarmee worden geholpen.

P-MIEK 1.0



Met de vaststelling van het P-MIEK 1.0 zet de provincie Utrecht een eerste grote stap in de richting van het programmeren van het toekomstige energiesysteem. Dit eerste P-MIEK is beleidsneutraal omdat de projecten bekend zijn die de netbeheerders gaan uitvoeren. Ook is hierbinnen geen onderliggende prioritering aangebracht. Het P-Miek wordt iedere twee jaar herzien, zodat de programmering van het energiesysteem goed aansluit bij de ambities van provincie en gemeenten. Het eerste P-MIEK beperkt zicht tot elektriciteit want daar zijn nu de grootste knelpunten.

‘Het is goed om te zien dat de vraag en aanbod van elektriciteit in beeld gebracht is, dat geeft een solide basis voor het investeren in de toekomst van de netbeheerders. In de volgende ronde bouwen we weer verder uit en kijken we welke netinvesteringen er nodig zijn. Door deze P-MIEK zorgen we dat we weten waar op langere termijn het netwerk uitgebreid moet worden om de energievraag van wonen, werken en mobiliteit en andere energievragen te kunnen faciliteren. Door te weten waar de knelpunten zitten, kunnen de netbeheerders op tijd investeren’, aldus Huib van Essen, gedeputeerde Energietransitie.

Blik op vooruit

Het programmeren van het toekomstige energiesysteem is voornamelijk een lange termijn aanpak. Voor de middellange termijn versnellen we, waar mogelijk, de in de P-Miek 1.0 genoemde energie-infrastructuur projecten. Hoe eerder het elektriciteitsnet namelijk is uitgebreid, hoe eerder er weer ruimte is voor nieuwe klantaansluitingen.



Netcongestie is echter een korte termijn uitdaging: daarom werkt de provincie Utrecht ook aan de aanpak van netcongestie op de korte termijn. In deze aanpak wordt gewerkt aan lokale, slimme oplossingen. Denk hierbij aan het delen van energie op een bedrijventerrein, door een 'smart energy hub’, of het vinden van flexibele capaciteit bij bedrijven, zoals produceren in het weekend of de avonduren, als de vraag naar energie lager is. Door het slim omgaan met de capaciteit die het huidige elektriciteitsnet biedt, kunnen meer klanten bediend worden.

Voor meer informatie verwijzen we u naar de provinciale website: www.energietransitieutrecht.nl/onderwerpen/energie-infrastructuur-en-netcongestie of het Stateninformatiesysteem van de provincie Utrecht, waar u de stukken kunt vinden Statenbrieven, www.stateninformatie.provincie-utrecht.nl/Documenten/Statenbrieven/2023/7.

Mocht u nog vragen hebben, kunt u contact opnemen via netcongestie@provincie-utrecht.nl.

Voor persinformatie:
lotte.mulders@provincie-utrecht.nl, 06 39 25 06 62