Uitbreiding hoogspanningsstation Breukelen-Kortrijk in volgende fase

De provincie Utrecht, TenneT en gemeente Stichtse Vecht vinden het belangrijk dat duurzame energie aan alle inwoners en bedrijven wordt geleverd. De landelijk netbeheerder TenneT investeert de komende jaren daarom fors in het uitbreiden van het elektriciteitsnetwerk in Nederland. Eén van de belangrijkste locaties is de uitbreiding van het hoogspanningsstation Breukelen-Kortrijk, in de gemeente Stichtse Vecht. Voor deze uitbreiding is een provinciaal ontwerpinpassingsplan gemaakt. In dit plan wordt de uitbreiding planologisch mogelijk gemaakt en landschappelijk ingepast. Van 30 november 2023 t/m 25 januari 2024 kan iedereen reageren op het plan.

elektriciteitsmast hoogspanningsstation

Wat is een hoogspanningsstation?

Een hoogspanningsstation is het knooppunt in onze elektriciteitsvoorziening. Het wordt ook wel transformatorstation genoemd. Het verbindt verschillende delen van het elektriciteitsnet. Het kan spanningen transformeren en stroom verdelen over verschillende elektriciteitsverbindingen.

Samenwerken tegen filevorming op het net 

We zitten in een energietransitie waarbij fossiele brandstoffen steeds meer plaatsmaken voor duurzame vormen van energie door bijvoorbeeld windparken en zonnedaken. Deze opgewekte energie moet naar het elektriciteitsnet worden getransporteerd. Gedeputeerde Huib van Essen zegt: “We wekken niet alleen steeds meer duurzame energie op, maar we gebruiken ook steeds meer elektriciteit. Dit komt bijvoorbeeld door het groeiend aantal elektrische auto’s, warmtepompen of bedrijven die volledig overgaan op elektriciteit. Deze ontwikkelingen gaan sneller dan we hadden gedacht door de ambities om te verduurzamen en bv. de oorlog in Oekraïne. Het elektriciteitsnet kan de opwekking van en de vraag naar elektriciteit niet meer aan.” Hierdoor ontstaat er netcongestie, zogenaamde ‘elektriciteitsopstoppingen’ bij de op- en afritten (de hoogspanningsstations) van het elektriciteitsnet.  

Robert Kuik, directeur netstrategie bij TenneT: “Sinds 2021 is er sprake van filevorming op het elektriciteitsnet in, onder meer, de provincie Utrecht. Om ervoor te zorgen dat deze filevorming structureel en toekomstvast wordt opgelost moeten we het elektriciteitsnet snel uitbreiden, onder meer op het station Breukelen-Kortrijk. Met deze uitbreiding kunnen we partijen, die door de filevorming nu op een wachtlijst staan, aansluiten en van (duurzaam opgewekte) elektriciteit voorzien. Daarom is het goed dat we dit samen met de provincie Utrecht en de gemeente Stichtse Vecht voortvarend oppakken en uitvoeren”.

De provincie Utrecht heeft in 2022 op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en TenneT besloten om de uitbreiding van het station Breukelen-Kortrijk ruimtelijk mogelijk te maken. Dick Polman, wethouder van de gemeente Stichtse Vecht: “Wij onderschrijven dit belang en hebben daarom met deze procedure ingestemd”.

Inpassingsplan ter inzage

In het ontwerp provinciaal inpassingsplan wordt het bestaande station uitgebreid met drie transformatoren en zeven nieuwe velden. Op deze velden worden nieuwe verbindingen gelegd voor nieuwe aansluitingen. Daarnaast wordt het huidige hoogspanningsstation en de uitbreiding ervan landschappelijk ingepast. Het plangebied ligt in de polder tussen Breukelen en Kortrijk. Dit ontwerpinpassingsplan ligt van 30 november 2023 t/m 25 januari 2024 ter inzage. Tijdens deze termijn kan een ieder haar/zijn zienswijze kenbaar maken op dit plan. Meer informatie over de terinzagelegging kunt u vanaf 30 november 2023 vinden op deze site.

 

Om iedereen te informeren over het ontwerpinpassingsplan wordt er op 6 december van 19.00 tot 21.00 uur in Van der Valk Breukelen, Stationsweg 91 in Breukelen een inloopavond gehouden (aanmelden is niet nodig). Tijdens deze avond kunnen vragen over de uitbreiding van het transformatorstation Breukelen-Kortrijk en over de verdere procedure van het ontwerpinpassings-plan worden gesteld. Er zijn impressies van de inrichting van het gebied. Ook is er tijdens deze avond gelegenheid om een zienswijze in te dienen en eventuele ondersteuning bij de formulering daarvan.  

Participatie omgeving bij totstandkoming 

Voor de uitbreiding van het hoogspanningsstation zijn vier potentiële locaties onderzocht. Deze locaties zijn gepresenteerd tijdens een inloopavond. Belangstellenden hebben de mogelijkheid gekregen om nog andere locaties aan te dragen. Van deze mogelijkheid is gebruik gemaakt. Er zijn nog twee andere locaties aangedragen, waardoor er in totaal zes locaties onderzocht zijn. Het locatieonderzoek richtte zich op relevante omgevingsaspecten zoals natuur (N2000-gebied, Wet natuurbescherming-soorten, NNN), water (waterhuishouding, waterveiligheid en waterkwaliteit), magnetische velden, externe veiligheid, bodem, archeologie, geluid, ruimtegebruik en realisatiesnelheid. Voor de verschillende locaties heeft per thema een beoordeling van de effecten plaatsgevonden, waarbij de huidige situatie als referentiesituatie is genomen. Op basis van de effectbeoordeling van alle locaties kwam locatie II, de uitbreiding van de huidige locatie, als voorkeursalternatief naar voren.  

Landschapsplan 

Op 30 mei 2023 is de definitieve locatie voor de uitbreiding door TenneT, provincie en gemeente bepaald. Tussen juni en september 2023 zijn er vier werksessies geweest met omwonenden en geïnteresseerden over de inrichting van het gebied. Hier is een gezamenlijk plan uit voortgekomen, waar groen, water en bebouwing een plek hebben gekregen. Ook over het beheer en onderhoud van het groen zijn afspraken gemaakt die in het inpassingsplan zijn geborgd. 

Voor persinformatie:

lotte.mulders@provincie-utrecht.nl06 18 90 88 39