Het aantal zogenoemde ‘kleine landschapselementen' (KLE’s) in de provincie Utrecht groeit. Dat zijn toevoegingen aan het landschap die goed zijn voor de biodiversiteit en die het landschap een betere uitstraling geven. Er is nog budget beschikbaar om ook in 2021 nieuwe KLE’s aan te leggen.
De provincie zet samen met haar partners in op het remmen van de bodemdaling in het Veenweidegebied. Provinciale Staten hebben ingestemd met een plan om daar 13 miljoen euro in te investeren. Daar komt nog eens 18 miljoen euro bij uit Rijksgelden.
Anthony Rietveld (43) weet niet beter dan dat ieder jaar de bodem op zijn land een centimeter zakt. Samen met zijn ouders en gezin van vier kinderen runt hij in de polder Kortrijk een melkveehouderij. Sinds 1680 is de familie Rietveld al actief in het gebied. Op 32 hectare grond heeft de familie 100 melkkoeien met bijbehorend jongvee. Anthony is samen met negen andere boeren in het project Kockengen Waterproof gestapt en legde in mei waterinfiltratiebuizen aan.
De provincie Utrecht zet samen met haar partners in op het remmen van de bodemdaling in het Veenweidegebied. De maatregelen om het doel te bereiken staan in het Uitvoeringsprogramma Bodemdaling 2020-2023. Het provinciebestuur wil 13 miljoen euro investeren.
Weide- en akkervogels, bijen, vlinders en akkerkruiden. Natuur vind je niet alleen in natuurgebieden, maar ook in agrarische gebieden. “Hoe gevarieerder het gebied, hoe meer vogels en insecten we helpen”, zegt Hans Veurink van het agrarisch Collectief Utrecht Oost.
Elk jaar inventariseert de provincie Utrecht de natuur in steeds een ander deel van de provincie. “Dit doet zij zodat zij kan zien hoe de natuur zich in het buitengebied ontwikkelt,” vertelt veldwerker Sietze van Dijk van ecologisch adviesbureau Viridis. “Het is mooi werk door de verrassingen die ik tegenkom."
Het blijft ook in de provincie Utrecht mogelijk om koeien in de wei te laten, zonder de aanvraag van een extra vergunning voor stikstofuitstoot. Dat is door alle provincies in overleg met het Rijk besloten.