De provincie en gemeenten werken samen aan betaalbare, duurzame energie. Ze streven ernaar in 2030 genoeg schone stroom op te wekken. Infoavonden over windenergie worden gehouden op 18, 21 en 26 november.
Uitbreiding van het hoogspanningsstation Breukelen-Kortrijk is cruciaal voor het oplossen van netcongestie in Utrecht, Gelderland en Flevoland, wat nodig is voor verduurzaming, woningbouw en economische groei.
De provincie Utrecht werkt met gemeenten aan duurzame energie, zoals wind- en zonne-energie, om in 2030 2,4 TWh op te wekken. Gemeenten liggen op koers, maar extra windplannen zijn nodig.
Woningeigenaren in 14 Utrechtse gemeenten kunnen in september gratis of tegen een vergoeding energiebesparende maatregelen laten uitvoeren. Het EDC coördineert dit, met als doel de energietransitie te versnellen en betaalbaar te maken.
1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur in werking getreden. Het Steunpunt verduurzaming voor particuliere verhuurders informeert verhuurders in de provincie over wet- en regelgeving, verduurzamingsmogelijkheden van de huurpanden en subsidies.
De provincie investeert 19 miljoen euro in versnelling van de energietransitie, zoals woningisolatie voor huishoudens met lage inkomens, duurzame elektriciteitsopwekking en maatregelen tegen netcongestie.
De provincie Utrecht stimuleert duurzame en betaalbare energie, zoals windenergie, en wil dat omwonenden profiteren van de opbrengsten. Bij nieuwe windmolens moeten omwonenden via lokale energiecoöperaties eigenaar kunnen worden.
De belevingstuin van de kleine bron biedt ernstig zieke en beperkte kinderen een unieke natuurervaring. Initiatiefnemer, Lonneke van Asseldonk, vertelt hoe dit groene initiatief niet alleen het welzijn van de kinderen bevordert, maar ook helpt bij aanpassing aan klimaatextremen.
In een groene omgeving werk je prettiger en efficiënter. Vanuit die wetenschap tekende gedeputeerde André van Schie de Green Deal om Utrechtse bedrijventerreinen te vergroenen en klimaatbestendig te maken.