In de Omgevingswet zijn verschillende kwetsbare diersoorten wettelijk beschermd, waaronder de zogenoemde "gebouwbewonende soorten". Bij activiteiten zoals verduurzaming, (ver)bouw en functietransformatie moet eerst onderzocht worden of beschermde diersoorten aanwezig zijn, en moet vervolgens een vergunning flora & fauna bij de provincie worden aangevraagd. Met een soortenmanagementplan (SMP) kan in één keer voor het gehele stedelijk gebied van een gemeente een vergunning worden aangevraagd. Dit scheelt veel tijd en geld, waardoor de verduurzaming én bouwopgave sneller en goedkoper kan verlopen. Daarbij zorgt een SMP voor een plus op het gebied van biodiversiteit en ontzorgt het inwoners en ondernemers.
Deze subsidieregeling is bedoeld voor de uitvoering en implementatie van het SMP.
Subsidie kan worden aangevraagd door gemeenten in de provincie Utrecht.
Subsidie kan worden aangevraagd voor activiteiten in de provincie Utrecht die betrekking hebben op:
- het implementeren, uitvoeren en monitoren van een SMP.
- het realiseren van alternatieve en compenserende verblijfplaatsen in het kader van een gebiedsgerichte ontheffing of omgevingsvergunning op basis van een pre-SMP.
Subsidie kan slechts worden verstrekt als de activiteiten voldoen aan de volgende criteria:
- de gemeente bezit een gebiedsgerichte ontheffing of omgevingsvergunning flora- en fauna-activiteiten op basis van een SMP of een pre-SMP die te gebruiken is door alle doelgroepen en
- de activiteiten hebben plaatsgevonden, of gaan plaatsvinden, in de periode van 2 januari 2021 tot en met 31 december 2030.
Verder realiseert een gemeente bij activiteiten zoals bedoeld in artikel 2, onderdeel b, het aantal kraamverblijfplaatsen zoals opgenomen in bijlage 2 van de regeling.
De hoogte van de subsidie verschilt per gemeente en staat in bijlage 1 en 2 van de regeling.
De subsidieregeling Implementatie Soortenmanagementplan kent twee onderdelen, artikel 2a en artikel 2b.
Wilt u voor beide onderdelen subsidie aanvragen, dien dan één aanvraag in.
Voordat u subsidie aanvraagt is het goed te onderzoeken of u tot de doelgroep behoort, of uw project aan de criteria voldoet en welke bijlagen u bij uw aanvraag moet voegen.
Lees meer over het aanvragen van subsidie
Als subsidie wordt verleend ontvangt u een verleningsbeschikking. Wat u moet doen na de verleningsbeschikking leest u hieronder.
U heeft subsidie aangevraagd en een verleningsbeschikking ontvangen. Afhankelijk van de subsidie of het subsidiebedrag zijn er verplichtingen waaraan u moet voldoen. Bijvoorbeeld: bij wijzigingen in het project dient u de provincie op de hoogte te stellen. Ook dient u na het realiseren van een project een gereedmelding of een vaststellingsverzoek in.
Meer informatie leest u op de pagina: Wat u moet doen na subsidieverlening.
Heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar: samenvoornatuur@provincie-utrecht.nl.